Ai gastrită? Încearcă aceste remedii pentru a calma arsurile!
Dacă te confrunți cu gastrită, pe lângă tratamentul recomandat, te poți trata la domiciliu cu ajutorul modificărilor în alimentație și cu remediile naturiste de care poți dispune fără prescripție medicală.
Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacului, care se declanșează din cauza infecției cu bacteria Helicobacter Pylori, fiind agravată de consumul excesiv de alcool, de administrarea de analgezice pe o perioadă îndelungată și de alimentaţia nesănătoasă. De asemenea, gastrita poate să apară și pe bază de stres și, mai puțin frecvent, din cauza unei reacții autoimune. Persoanele diagnosticate se pot confrunta cu simptome precum: greață, vărsături, senzație de preaplin după ce au mâncat doar o cantitate mică de mâncare, stomac umflat și durere de stomac sub formă de arsură. Pentru ameliorarea disconfortului, se recomandă să se evite produsele procesate, alimentele care conțin zahăr, mâncărurile picante, preparatele prăjite, cafeaua, sucurile carbogazoase, alimentele acide (cum ar fi roșiile), grăsimile și alcoolul. În plus, poți încerca și următoarele adjuvante ce îți vor alina simptomele!
Ceai verde și miere de manuka
Efectele antibacteriene ale ceaiului verde pot ajuta la eliminarea bacteriei Helicobacter Pylori, unul dintre factorii care declanșează gastrita. De asemenea și mierea de manuka este benefică, deoarece poate să combată infecția și efectele sale. În 250 ml de apă fierbinte, pune la infuzat 1 linguriță de ceai verde (7 g), iar după ce s-a răcit, îndulcește băutura cu 1 lingură de miere de Manuka (15 g). Se consumă de 2 ori pe zi, în cel puțin 3 zile ale săptămânii.
Uleiuri esențiale
Acțiunea uleiurilor esențiale ajută la alinarea simptomelor gastritei, în special senzația de greață, vărsăturile și durerile de stomac. Uleiurile esențiale recomandate sunt: menta, gălbenele, mușețel, lavandă, lămâie, coriandru, fenicul și ghimbir. Se pot folosi în baia zilnică, presărând 3 picături dintr-un ulei preferat. O altă modalitate sunt compresele cu apă caldă și cu câte 2 picături dintr-un ulei preferat puse pe zona stomacului. Uleiurile esențiale nu sunt recomandate pentru femeile însărcinate și nici pentru copiii de până în 2 ani.
Iaurt natural
Consumat în timpul mesei, pe post de gustare sau adăugat în salate, iaurtul natural este un remediu excelent în gastrită. Iaurtul conține bacterii sănătoase, probiotice și prebiotice, care combat cauza gastritei și echilibrează flora intestinală. De asemenea, poate ajuta și consumul de alimente care conțin aceste bacterii sănătoase, cum ar fi: chefir, varză murată, kombucha, murături și borș.
Vezi şi: Cui îi este interzisă total mierea. Atenţie, pericol de botulism!
Turmeric
Cu proprități antibacteriene, antiinflamatoare și antifungice, turmericul este un remediu excelent care reduce inflamația la nivelul tractului gastrointestinal. Îl poți consuma astfel: adaugă într-un bol 1 linguriță de pudră de turmeric, puțină apă și puțin iaurt natural. Amestecă bine ingredientele și consumă acest preparat zilnic. Și fructele care sunt bogate în vitamina K au proprietăți antinflamatoare, așa că poți adăuga în bolul cu iaurt și kiwi, mure, afine sau coacăze roșii.
Ce mai poţi încerca
• Pentru ameliorarea simptomelor de gastrită se recomandă și: extractul și consumul de usturoi, mesele mici și regulate, evitarea fumatului și activități care țin stresul departe (masaj, meditație, exerciții de respirație, sport).
• Trebuie să te adresezi medicului tău dacă simptomele gastritei durează mai mult de o săptămână sau dacă ai vărsături și scaune cu sânge.