Ce semn de Alzheimer se vede la volan?

24 iunie 2024   Sănătate

Simptomele bolii Alzheimer sunt diverse, dar există un semn-cheie, timpuriu, pe care oamenii l-ar putea observa atunci când conduc.

Boala Alzheimer este una dintre cele mai comune forme de demență și, cu cât este diagnosticată mai devreme, cu atât este mai bine pentru pacient şi familia acestuia.

Există unele semne pe care le putem anticipa și altele care pot fi surprinzătoare. Alzheimer este o boală a creierului care cauzează un declin lent al memoriei, al gândirii și al abilităților de raționament. Pentru persoanele care se află la volan, un simptom al bolii este dificultatea de a-și aminti drumul către un loc familiar.

Maladia Alzheimer face orientarea în spațiu dificilă. Foto: Shutterstock

Un alt simptom mai puțin cunoscut este că persoanele care suferă de această boală pot avea dificultăți în a determina culorile sau contrastul, ceea ce poate fi observat atunci când conduc.

„Pentru unele persoane, problemele de vedere sunt un semn al bolii Alzheimer. Acestea pot duce la dificultăți de echilibru sau la probleme de citire. De asemenea, pot avea probleme în a judeca distanța și în a determina culoarea sau contrastul, cauzând probleme la volan,” afirmă Asociația Alzheimer din Marea Britanie.

Este important de menționat că acest lucru nu trebuie confundat cu schimbările de vedere cauzate de cataractă, care apar odată cu înaintarea în vârstă. Un nou sondaj realizat de Societatea Alzheimer a relevat că doar una din trei persoane își informează medicul despre simptomele demenței pe care le observă la ei înșiși sau la un membru al familiei în prima lună, majoritatea rămânând tăcuți.

Sondajul, care a inclus 1.100 de persoane, a arătat că mulți oameni nu vorbesc despre aceste simptome deoarece nu sunt sigure dacă acestea sunt semne de demență sau doar semne normale ale îmbătrânirii.

 „Una din trei pacienţi (33%) care observă simptome de demență la ei înșiși sau la un membru al familiei își ține temerile pentru sine mai mult de o lună,” a declarat organizația caritabilă.

Conform sondajului, doar 15% dintre oameni au abordat problema imediat, în timp ce 11% au spus că nu și-au exprimat încă îngrijorările după ce au observat primul simptom.

Dr. Amir Khana declarat: „O treime dintre noi vom dezvolta demență în timpul vieții, trebuie să schimbăm ideea că demența este inevitabilă pe măsură ce îmbătrânim, pentru că nu se numește îmbătrânire, se numește îmbolnăvire.”

Dacă tu sau un membru al familiei observați simptome de demență, este crucial să consulți un medic cât mai curând posibil.

Diagnosticul precoce poate face o mare diferență în gestionarea bolii și în menținerea calității vieții. Monitorizarea atentă a semnelor și simptomelor mai puțin cunoscute, cum ar fi dificultățile de vedere la volan, pot ajuta la identificarea timpurie a bolii Alzheimer și la obținerea ajutorului necesar.

Sursă: The Mirror

Mai multe