Ce să faci dacă s-a rupt prezervativul
Nimic nu strică starea de bine după sex mai mult decât faptul că prezervativul s-a rupt. Ce-i de făcut?
„Probabil ești anxios în legătură cu ce să faci în continuare. Este natural să te gândești la cele mai rele scenarii,” spune specialistul în sănătate sexuală, Dr. Henry Ng. „Dar nu lăsa fricile să te copleșească. Respiră adânc, nu te panica, dar ia măsuri medicale imediat”, continua dr. Ng.
Prezervativul rămâne una dintre cele mai eficiente forme de protecți eîmpotrivia bolilor și sarcinii. Foto: Shutterstock
Dacă prezervativul s-a rupt în timpul sexului, e posibil să fii îngrijorat de:
- O posibilă sarcină
- Expunerea la infecții cu transmitere sexuală.
„Solicită îngrijire medicală imediat, dacă ai un medic de familie, acesta este un bun punct de plecare. Când contactezi furnizorul de servicii medicale, spune că ai o problemă urgentă. Poți obține o programare în aceeași zi.”, te sfătuiește medicul.
Dacă nu ai un medic de familie, opțiunile tale pentru îngrijire rapidă includ:
- Clinici și centre de sănătate comunitare.
- Clinici de urgență.
- Clinici de sănătate reproductivă și sexuală.
„Alege un loc unde te simți confortabil să discuți deschis despre sex și nevoile tale”, încurajează dr. Ng. „Când suni pentru o programare, verifică dacă clinica oferă contracepție de urgență și teste pentru BTS, în funcție de preocupările tale."
Dr. Ng te sfătuiește să eviți să mergi la camera de garda. Vizitele la urgențe pot fi foarte costisitoare și este mai bine să nu blochezi serviciile de urgență decât dacă ai cu adevărat nevoie de ele.
Dacă ești îngrijorat de o potențială sarcină nedorită, obține contracepție de urgență cât mai repede posibil după sexul neprotejat.
Dr. Ng explică opțiunile tale.
Cunoscută sub numele de "pilula de a doua zi," aceste pasitile sunt disponibile fără prescripție medicală. Este cel mai bine să o iei în primele 72 de ore (trei zile) după sexul neprotejat, dar o poți lua până la cinci zile după.
„Cu cât aștepți mai mult, cu atât este mai puțin eficientă pentru prevenirea sarcinii,” spune Dr. Ng. „De aceea, este foarte important să o iei în acea fereastră de trei zile.”
Ce să faci în caz de expunere la boli cu transmitere sexuală (BTS)
Expunerea potențială la BTS poate fi înfricoșătoare. Chiar dacă partenerul tău nu prezintă simptome, acesta poate fi infectat.
Dacă nu te poți baza pe faptul că partenerul tău nu are o BTS, atunci trebuie să te testezi.
BTS-urile sunt răspândite și aproximativ 1 din 5 persoane active sexual pot avea o boală care poate fi invizibilă deoarece este asimptomatică.
Dr. Ng spune că cele mai comune BTS-uri sunt gonoreea și chlamydia, ambele fiind infecții bacteriene. Sifilisul este, de asemenea, o BTS bacteriană. Dacă ai fost expus, bacteriile vor apărea la un test imediat. Testele se fac, de obicei, prin prelevarea unei probe de urină sau prin tamponarea zonei genitale.
„Când te testezi, discută cu furnizorul tău despre activitatea ta sexuală - tipul de activitate sexuală pe care o practici,” spune dr. Ng. „Un test de urină și un tampon genital pot rata o infecție cu gonoree sau chlamydia dacă ai avut sex oral, de exemplu.” Asigură-te că soliciți un tampon oral sau rectal dacă ai avut sex oral sau anal.
Antibioticele pot trata gonoreea și chlamydia. Dr. Ng te sfătuiește să cauți tratament rapid pentru aceste afecțiuni, pentru a evita complicații precum boala inflamatorie pelviană, uretrita sau infertilitatea.
Boli cu transmitere seuxală de origine virală
ITS-urile care sunt virusuri includ:
- Hepatita C.
- Virusul herpes simplex (HSV).
- HIV.
- HPV.
Aceste BTS-uri virale nu vor apărea la un test de sânge imediat. Este nevoie de timp pentru ca organismul tău să producă anticorpi împotriva virusului, și aceștia sunt semnele (markerii) care apar la un test. Dar este important să te testezi, mai ales dacă crezi că ai fost expus.
Dacă știi că ai fost expus la HIV, tratamentul preventiv, numit profilaxie post-expunere (PEP), te poate proteja, dar trebuie să începi să-l iei în primele 72 de ore de la expunerea la HIV.
Persoanele care nu au HIV, dar sunt expuse riscului de a lua virusul îl iau zilnic și poate reduce riscul de a contracta HIV prin contact sexual cu până la 99%.
Prezervativele sunt o metodă bună de protecție
Nu există o protecție perfectă în timpul sexului. Chiar dacă prezervativele pot eșua, acest lucru se întâmplă rar și sunt încă cea mai bună apărare împotriva BTS-urilor. Prezervativele (și există multe tipuri diferite) sunt un contraceptiv eficient atunci când sunt utilizate constant și corect.
Dacă preocuparea ta principală este prevenirea sarcinii, multe opțiuni contraceptive funcționează chiar mai bine decât prezervativele. Doar amintește-ți, alte metode contraceptive nu te protejează împotriva ITS-urilor, dar prezervativele o fac.
Sursa: Health Cleveland