Ce nu ar trebui să cureți niciodată cu oțet
Oțetul este natural, dar nu este întotdeauna cea mai bună alegere de curățare.
Oțetul este un detergent multifuncțional fantastic, dar nu este un solvent miraculos care funcționează pe orice tip de pată. Și chiar dacă curățarea cu oțet este accesibilă, ecologică și relativ sigură, există totuși unele suprafețe și materiale pe care le poate deteriora.
Suprafețe de granit și marmură
Deși aceste suprafețe sunt cunoscute pentru durabilitatea lor, sunt și scumpe, așa că vrei să le păstraezi impecabile și să le faci să arate ca noi cât mai mult timp posibil. Utilizarea în mod repetat a unui detergent universal pe bază de oțet poate estompa încet acea strălucire netedă specifică acestor suprafețe. Cel mai simplu mod de a păstra piatra curată este să o ștergi cu apă caldă și câteva picături de săpun de vase. Ușor, nu?
Dispozitivele cu ecran tactil
Ar putea fi tentant să iei o cârpă din microfibră și niște oțet pentru a curăța petele de pe dispozitivele cu ecran tactil. Dar, experții recomandă utilizarea formulei de curățare specială pentru laptop și pentru aceste suprafețe. Ștergerea dispozitivului cu o microfibră curată și uscată va face minuni.
În amestecuri cu alte subtanțe
Deși natural, oțetul nu este mereu cea mai bună alegere pentru a curăța suprafețele. Foto: Shutterstock
În general, cel mai bine este să eviți amestecarea substanțelor chimice. Înălbitorul și amoniacul pot crea un gaz toxic și același lucru este valabil și pentru oțet. El crează un acid care eliberează vapori toxici de clor atunci când este amestecat cu înălbitor. Separarea produselor de curățat vă va menține casa curată și în siguranță.
Mobilier și pardoseli cerate
Ca și în cazul blaturilor din piatră, utilizarea în mod repetat a oțetului pe suprafețele din lemn cerat poate duce la uzura finisajului în timp. Chiar dacă unii profesioniști recomandă folosirea oțetului pentru curățarea podelelor și îndepărtarea murdăriei de pe mobilier, fii atent și ai grijă când cureți orice suprafață de lemn finisată, recomandat ar fi să începi, mai întâi, cu metoda cea mai puțin dăunătoare.
Anumite părți ale mașinii de spălat vase
Oțetul este cunoscut pentru proprietățile sale de curățare și dezodorizare, așa că adăugarea unei cani de oțet alb este un sfat popular pentru curățarea mașinii de spălat vase. Cu toate acestea, acidul din oțet poate distruge în timp garnitura de cauciuc a mașinii de spălat vase și a altor aparate. Verifică manualul aparatului pentru a vedea dacă este fabricat din cauciuc natural, care poate rezista oțetului. Dacă nu, încearcă o soluție de oțet mai diluată și rulează un ciclu normal, astfel încât oțetul să nu se așeze niciodată pe părțile din cauciuc.
Mizerie de animale
Oțetul este un dezodorizant excelent, deși ar putea elimina mirosurile animalele de companie vor putea totuși să adulmece urmele „accidentelor” din trecut și să continue să marcheze aceste zone din nou și din nou. În loc de oțet, folosește un detergent enzimatic. Va ucide mirosurile inclusive pe cele detectabile doar de animalul tău de companie.
Chitul de la izolații
De-a lungul timpului, agenții de curățare caustici, cum ar fi oțetul și înălbitorul, pot uza chitul determinând îmbătrânirea și deteriorarea mai rapidă. Pentru cel mai sigur mod de a curăța chitul, începi cu cea mai blândă metodă de curățare și continuă de acolo, progrsiv, până obții rezultatul dorit.
Sursa: Real Simple