Ce informații trebuie să nu ascunzi de medicul tău?

8 septembrie 2022   Sănătate

Uneori poate fi dificil să spui medicului lucruri pe care le consideri intime, iar la altele nu te gândești că ar fi putea fi relevante, deci iată care sunt informațiile pe care ar trebui să nu le ascunzi, dar și pe cele care trebuie să le menționezi când te întâlnești prima data cu un medic care nu îți știe istoricul.

Discuția cu medicul tău trebuie să fie sinceră pentru a-ți fi de ajutor. Foto Shutterstock

Dr. Jacob Hascalovici în calitate de director medical la Clearing, declară pentru MSN HEALTH că: „Există multe motive pentru care oamenii ascund informații. Poate că le este rușine fiindcă au anumite boli sau obiceiuri. S-ar putea să nu vrea să discute despre probleme sensibile, dacă un prieten sau un membru al familiei se află împreună cu ei și poate chiar să aibă dificultăți în a vorbi despre anumite lucruri, cum ar fi faptul că își fac singuri tăieturi, despre abuz sau dependența, de exemplu. De asemenea, se pot teme de repercusiuni legale pentru anumite comportamente, cum ar fi în cazul cumpărării de droguri. În unele populații, pot exista avantaje de a păstra informațiile sensibile, de exemplu unii oameni preferă să nu discute probleme de sănătate mintală de teamă că statutul lor la muncă ar putea fi compromis sau pentru că ar prefera să nu aibă aceste informații incluse în dosarul lor medical. Totuși unele lucruri pot părea atât de minore, că oamenii ar putea să nu le ascundă în mod conștient, dar ar putea să nu realizeze că menționarea lor ar putea să fie importantă.”

Iei medicamente, suplimente și vitamine

Dr. Hascalovici avertizează: „Doctorul și farmacistul dumneavoastră nu vă pot prescrie cel mai bun tratament dacă nu știu tot ceea ce luați, adică toate vitaminele, suplimentele, alte medicamente, remediile populare și medicamentele care se pot lua fără prescripție medicală. A fi direct cu medicul dumneavoastră vă ajută să vă asigurați că nu veți suferi efecte secundare nocive sau interacțiuni medicamentoase.”

Comportamentele riscante

Dr. Hascalovici avertizează că fumatul, sexul neprotejat sau alte riscuri pentru care s-ar putea să vă simțiți jenat trebuie spuse medicului. „Înțelegem că a spune informațiile personale poate fi invaziv sau vă poate face să vă simțiți vulnerabil, dar trebuie împărtășite orice dependențe sau obiceiuri care v-ar putea pune în pericol sănătatea. Poate fi tentant să încercați să ascundeți obiceiuri pe care știți că „nu ar trebui” să le aveți, cum ar fi fumatul, sau cât de des iei de fapt medicamente pentru durere, mânânci fast-food, sari peste antrenamente ți ședințe de kinetoterapie, nu ții regim și multe altele. Dar trebuie să știii că, până la dumneavoastră, medicul deja a auzit totul”

Durere sau stres

Dr. Hascalovici afirmă că „Unii oameni pot fi foarte stoici. Ei pot avea sentimentul că a-i spune medicului lor despre durerea fizică sau emoțională sau despre stresul suplimentar prin care trec poate fi „inutil” și pot păstra acest tip de informații pentru ei înșiși. Șa că, este o idee bună să le menționați în mod deschis și să inițiați o discuție despre cum să faceți față stresului și durerii actuale, privind în același timp mai mult în viitor. Durerea și stresul pot crește și mai mult, mai ales că se pot hrăni una pe altul”.

Motivul programării

Există un motiv clar ce v-a determinat să faceți programarea la medic și acel motiv trebuie spus. De asemenea, la întâlnirea cu medicul trebuie să fiți informați și supra istoricului familial. Specialistul citat de MSN  HEATLH explică: „Aceste informații sunt vitale, există unele boli și afecțiuni despre care se știe că au fonduri genetice similare. Aceste informații îl ajută pe medicul tău să îți recomande analizele și testele adecvate pentru dezvoltarea unor afecțiuni specifice de sănătate, precum colesterolul ridicat, bolile de inimă și cancerele”. Medicul trebuie să știe și dacă te confrunți cu o problemă veche, deoarece a ști de cât timp este prezent un simptom este important pentru diagnostic. De asemenea, medicul trebuie să știe dacă starea ta a fost echilibrată sau dacă au existat episode de evoluție sau de remisie.

Citește și Mame toxice. Care sunt riscurile pentru copiii lor?

Mai multe