Ce efecte surprinzătoare are oțetul de mere asupra colesterolului?
Sunt lăudate beneficiile oțetului de mere pentru uciderea germenilor, ameliorarea refluxului gastric sau îndepărtarea excesului de impurități din păr, dar te vor suprinde și alte calități ale sale, mai puțin știute.
Oțetul de mere se obține prin fermentarea merelor zdrobite și, chiar și o cantitate mica poate adăuga o notă acidulată salatelor tale. Curios este că, în afară de electroliți precum sodiu, magneziu și potasiu, o lingură de oțet de mere nu conține prea multe elemente nutritive.
Cu toate acestea, acea mică cantitate de oțet de mere pusă apa ta de băut sau în salată ar putea ajuta la scăderea colesterolului.
Oțetul de mere aduce multiple beneficii sănătății. Foto: Shutterstock
O meta-analiză din 2021, publicată în BMC Complementary Medicine and Therapies, a combinat rezultatele a opt studii și a concluzionat că oțetul de mere scade nivelul total de colesterol.
Oțetul de mere a fost deosebit de eficient la persoanele cu diabet de tip 2 atunci când au consumat aproximativ 15 mililitri zilnic, timp de cel puțin opt săptămâni. Consumul de oțet de mere a redus, de asemenea, nivelul trigliceridelor acestora.
Cum ar putea reduce oțetul de mere colesterolul?
Acidul acetic din oțetul de mere ar putea fi ingredientul cheie în scăderea colesterolului, conform unei revizuiri din 2014, publicată în Nutrition Reviews.
Consumul de oțet de mere ar putea activa o proteină care reduce producția de colesterol în ficat. Oțetul de mere ar putea, de asemenea, ajuta la oxidarea colesterolului ridicat din alimentele tale și la reducerea trigliceridelor. Mai mult, consumul de alimente și băuturi cu acid acetic încurajează corpul să excrete acizii biliari. Ficatul tău utilizează colesterolul din sânge pentru a produce acești acizi biliari, ceea ce reduce nivelurile de colesterol din sânge.
Oțetul de mere ar putea juca, de asemenea, un rol în scăderea nivelului de colesterol prin reducerea indicelui glicemic al alimentelor tale. Alimentele cu indice glicemic scăzut pot crește colesterolul bun (HDL) și reduce colesterolul rău (LDL). În plus, oțetul de mere conține polifenoli și flavonoide care ar putea îmbunătăți nivelul HDL și reduce nivelul LDL. Cu toate acestea, meta-analiza din 2021 nu a găsit dovezi semnificative că oțetul de mere vizează în mod direct nivelurile de colesterol HDL sau LDL, doar nivelurile totale de colesterol.
Este de menționat, totuși, că oțetul de mere a îmbunătățit colesterolul HDL la persoanele care nu aveau diabet de tip 2.
Oțetul de mere ar putea ajuta la pierderea în greutate
Revizuirea din 2014 a menționat că unele dintre cercetările privind efectul de scădere a colesterolului al oțetului de mere ar putea fi atribuite pierderii în greutate.
Oțetul de mere ar putea acționa la nivelul genelor pentru a reduce grăsimea corporală. Acesta ar putea reduce activitatea genelor din ficat care transformă zahărul în grăsime și, în același timp, să stimuleze genele care ard grăsimile.
Efectul oțetului de mere asupra indicelui glicemic al alimentelor tale ar putea, de asemenea, să te facă să te simți mai sătul fără să mănânci mai mult.
Oțetul de mere ar putea fi deosebit de util în îmbunătățirea sănătății persoanelor supraponderale, conform unui studiu din 2018 publicat în Journal of Functional Foods.
Persoanele supraponderale au urmat o dietă cu restricții calorice timp de 12 săptămâni, iar jumătate dintre acestea au băut și 30 de mililitri de oțet de mere pe zi.
Grupul care a consumat oțet de mere a pierdut mai mult în greutate și grăsime corporală, în timp ce și-au redus pofta de mâncare. De asemenea, au scăzut nivelurile de colesterol total și trigliceride și au crescut colesterolul HDL.
Sursa: Health Digest