Ce deficit din corp poate fi cauza constipației?
Știai că lipsa unei vitamine poate fi de vină pentru constipație? Este vorba despre tiamină, vitamina B1, de care corpul are nevoie pentru creștere, dezvoltare și funcționare celulară, precum și pentru transformarea alimentelor în energie.
Semințele de floarea-soarelui conțin vitamina B1. Foto: Shutterstock
La fel ca și celelalte vitamine B, tiamina este solubilă în apă. Acest lucru înseamnă că tiamina se dizolvă în apă și nu este stocată în corp, deci trebuie să o consumi în mod regulat. Din fericire, tiamina se găsește în mod natural într-o varietate de alimente și, de asemenea, se află în majoritatea suplimentelor alimentare ca parte complexului de vitamine B, scrie Healthline.com
Potrivit medicului american Eric Berg, deficitul de tiamină este o cauză a constipației. El explică pe canalul său de youtube că vitamina B1este implicată în procesele de motilitate (mișcare) a intestinului. Când există deficit în organism, motilitatea scade, iar deșeurile din organism nu sunt impinse în mod eficient de intestin către rect, ci stagnează. Această etapă este foarte periculoasă, pentru că sporește toxicitatea la nivelul intestinului și poate produce dezechilibre în întregul organism. Medicul Eric Berg avertizează că într-o astfel de situație trebuie intervenit pentru evacuarea intestinului. Pe de altă parte, modul în care lipsa vitaminei B1 poate afecta digestia ține de faptul că deficitul influențează și secreția de sucuri difestive care ajută în mod normal la descompunera proteinelor. Descompunerea ineficientă a proteinelor generază la rândul ei constipație, spune medicul Eric Berg.
Vitamina B1 poate fi obținută din alimente precum: carne de porc, păstrăv, fasole neagră, semințe de floarea soarelui și de dovleac, iaurt, pâine, mămăligă.
Simptomele deficitului de tiamină pot fi ușor de trecut cu vederea, deoarece pot fi nespecifice și vagi, uneori imitând simptomele altor afecțiuni și constau în pierderea poftei de mâncare, oboseală, iritabilitate, iar în cazurile grave generează neuropatii, precum în cazul deficitului prelungit și sever, boala beriberi.
Citește și Medic: investim în sănătatea cognitivă cu fiecare pagină citită