Ce boli apar pe fondul sedentarismului?
Dacă nu faci sport, corpul tău poate fi afectat în mai multe moduri, scrie MedLine Plus.
Primul efect este acela că musculatura ta va slăbi. Atunci când nu folosești constant mușchii, aceaștia pot să se atrofieze, adică scad în dimensiune și se ajunge și la pierderea forței. De asemenea, sistemul cardiovascular poate fi afectat. Dacă nu faci exerciții fizice regulate, inima și vasele de sânge pot deveni mai slabe, ceea ce poate crește riscul de boli cardiovasculare.
Lipsa mișcării declanșează un dezechilibru în organism. Foto: Shutterstock
Iată care sunt bolile favorizate de lipsa activității fizice:
Boli cardiovasculare: inactivitatea fizică poate duce la creșterea tensiunii arteriale și la creșterea nivelului de colesterol, ceea ce crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare: hiperensiune și accidentul vascular cerebral.
Obezitate: lipsa exercițiului fizic poate duce la creșterea în greutate și la dezvoltarea obezității, ceea ce crește riscul de boli cronice, precum diabetul de tip 2, boli de inimă și anumite tipuri de cancer.
Diabet de tip 2: inactivitatea fizică poate duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge și poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2
Afecțiuni musculare și osoase: lipsa exercițiului fizic poate duce la pierderea masei musculare și a densității osoase, ceea ce crește riscul de a dezvolta osteoporoză și alte afecțiuni musculare și osoase.
Depresie și anxietate: exercițiile fizice regulate pot ajuta la reducerea stresului, anxietății și depresiei, iar inactivitatea fizică poate crește riscul de a dezvolta aceste afecțiuni
În concluzie, inactivitatea fizică poate fi dăunătoare pentru sănătate și poate crește riscul de a dezvolta o varietate de boli și afecțiuni. Este important să încerci să faci exerciții fizice regulate pentru a-ți menține sănătatea fizică și mentală.
Citește și Dr. Laura Ene: Obezitatea îngroapă inima în grăsime, creşte tenisunea şi afectează respirația