Cât de sănătos este untul ghee și ce avantaje oferă față de untul obișnuit?

8 ianuarie 2025   Sănătate

Ghee, un tip de unt clarificat, este folosit pe scară largă mai ales în Asia de Sud. Dar ce este, de fapt, untul ghee și cum îl poți folosi?

Ghee este obținut prin separarea grăsimii din unt de proteinele din lapte și apă. Cu toate acestea, nu este exact același lucru cu untul. După cum explică Julie Sahni în cartea sa Classic Indian Cooking din 1980, ghee-ul „autentic” se obține prin topirea untului proaspăt, dar care este lăsat să fiarbă mai mult timp, pentru ca apa din proteinele laptelui să se evapore complet. Acest proces prelungește timpul de fierbere, intensificând aroma lăsată de proteinele din lapte.

Untul ghee are o aromă de nucă, aproape caramelizată și o textură mai ușoară, dar un pic granulată, comparativ cu untul. Foto: Shutterstock. 

Cum diferă ghee de unt?

Deoarece proteinele din lapte sunt îndepărtate, ghee-ul are un punct de fum mult mai ridicat (240°C) decât untul (150°C). De asemenea, poate fi păstrat în cămară, ca uleiul, atâta timp cât borcanul rămâne sigilat.

Nutritional, ghee și untul sunt aproape identice, ambele având aproape 100% din calorii provenite din grăsimi. Totuși, ghee este mai ușor de digerat pentru cei cu intoleranță la lactoză, deoarece nu conține cazeină (proteina principală din lapte) sau lactoză.

Se cumpără sau se face în casă

Ghee poate fi găsit în supermarketuri mari, online sau în magazinele cu specific asiatic sau oriental, exista chiar și sortimente autohtone românești, dar poate fi făcut și acasă.

Iată cum poți face ghee acasă

1. Ingrediente: 1 pachet de unt nesărat.

2. Instrucțiuni:

o   Topește untul într-o cratiță cu fund gros, la foc mediu.

o   În timp ce untul eliberează umezeală, va apărea o spumă albă subțire la suprafață, iar untul va începe să facă mici zgomote.

o   Lasă-l să fiarbă până când zgomotele se opresc și spuma dispare, aproximativ 10 minute.

o   Când proteinele din lapte capătă o culoare brună, oprește focul. Lasă reziduurile să se așeze la fund.

o   Strecoară lichidul limpede printr-un tifon, într-un borcan.

o   După ce ghee s-a răcit complet, acoperă borcanul. Poți păstra ghee-ul în frigider timp de până la 3 luni.

Cum folosești ghee?

În Asia de Sud, ghee-ul este baza pentru tadka (un amestec de condimente și ierburi prăjite în grăsime). Este aplicat pe pâine caldă, amestecat în orez sau linte, sau stropit peste mâncăruri tradiționale. Este și un ingredient important în deserturi.

Poți folosi ghee-ul ca înlocuitor pentru unt sau ulei vegetal, în multe rețete. Gătește ouă sau clătite în ghee, unge o felie de pâine prăjită cu el sau folosește-l pentru a sota legume și fructe de mare.

Este excelent și pentru prăjituri, sau pentru caramelizarea deserturilor, deoarece ghee poate înlocui o gamă variată de grăsimi și uleiuri. Este fără cazeină și lactoză, fiind ideal pentru cei cu intoleranță la lactoză. După mii de ani de utilizare în Asia, poate că a venit momentul să-l introduci și tu în bucătăria ta.

Sursa: Eating Well

Mai multe