Care sunt semnele furtunii tiroidiene?
Un sindrom rar dar sever, reprezentat de manifestări acute, este furtuna tiroidiană.
O furtună tiroidiană se poate produce dacă hipertiroidismul - un exces de hormoni tiroidieni - este necontrolat, ceea ce duce la creșteri potențial amenințătoare pentru viața a ritmului cardiac și a temperaturii corpului, printre alte probleme grave de sănătate, scrie Express.
Tiroida este o llanda mică, situată la nivelul gâtului, care produce hormonul tiroidian, este esențial pentru controlul metabolismului corpului, de la ritmul în care au loc bătăile inimii până la cât de repede arzi caloriile. Asta înseamnă că atunci când nu funcționează exact așa cum ar trebui, lucrurile se pot desincroniza.
Furtuna tiroidiană pune viața în pericol. Foto: Shuttesrtock
Tiroida poate fi subactivă (hipotiroidism) sau hiperactivă (hipertiroidism), hipertiroidismul fiind mai frecvent, spune dr.Marilyn Tan, ,șeful Clinicii de Endocrinologie de la Stanford, California. Principala cauză a hipertiroidismului este boala Graves, o boală autoimună care dăunează glandei tiroide și afectează mai multe femei decât bărbați.
Hipertiroidismul poate fi controlat cu medicamente, dar dacă rămâne necontrolat pentru o lungă perioadă de timp, poate duce la o urgență medicală cunoscută sub numele de furtună tiroidiană.
Ce este o furtună tiroidiană?
Furtuna tiroidiană este o afecțiune care se dezvoltă atunci când tiroida este atât de hiperactivă încât nivelurile de hormon tiroidian din sânge devin toxice. Este o afecțiune care pune viața în pericol, care necesită tratament medical imediat.
„Din fericire, este destul de neobișnuit”, spune dr. Anne R. Cappola, , profesor de medicină în divizia de diabet, endocrinologie și metabolism și membru al echipei Thyroid Center Treatment de la Penn Medicine din Philadelphia. Nu este bine studiat, dar dr. Cappola sugerează că aproximativ cinci din 100.000 de pacienți spitalizați au o furtună tiroidiană.
„De cele mai multe ori, persoanele care se prezintă cu furtuna tiroidiană au hipertiroidism de ceva timp.” , spune dr. Cappola.
Deși este posibil să nu fii diagnosticat cu hipertiroidism și să ajungi la niveluri periculos de ridicate de hormoni tiroidieni care necesită atenție imediată, este rar ca furtuna tiroidiană să se producă ca o surpriză, spune dr. Cappola. Majoritatea oamenilor se simt suficient de rău din cauza hipertiroidismului normal încât să caute asistență medicală înainte de a ajunge la niveluri periculoase de furtuna tiroidiană.
Cel mai mare factor de risc
Furtuna tiroidiană se poate produce dacă hipertiroidismul rămâne necontrolat prea mult timp. „De cele mai multe ori, pacienții au boli ale tiroidei și nu mai iau medicamente”, spune dr. Cappola. „Atâta timp cât ești sub tratament cu un fel de medicament antitiroidian, ești departe de necazuri. Deci, ar trebui să oprești cu totul administrarea pentru a ajunge în furtuna tiroidiană.”
Alte declanșatoare
Există, de asemenea, adesea un fel de eveniment precipitant care poate determina pe cineva cu niveluri necontrolate de hormoni tiroidieni să dezvolte furtuna tiroidiană, spune dr. Cappola.
O infecție, o intervenție chirurgicală sau o traumă, un atac de cord sau chiar o naștere, vă pot determina să treceți de la hipertiroidismul obișnuit la furtuna tiroidiană, spune ea. Nu se știe cu adevărat de ce aceste evenimente pot cauza probleme, adaugă dr. Cappola, dar este posibil ca pentru cineva cu hipertiroidism prost tratat, stresul suplimentar pe care aceste evenimente îl aduc corpului să fie implicat.
În cazuri rare, furtuna tiroidiană poate fi cauzată de terapia cu iod radioactiv, un tratament care poate fi utilizat pentru hipertiroidismul cauzat de boala Graves.
Simptomele furtunii tiroidiene
Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, acestea sunt semnele și simptomele furtunii tiroidiene la care ar trebui să fii atent dacă ai hipertiroidism:
· Agitaţie
· Schimbarea vigilenței (conștiinței)
· Confuzie
· Diaree
· Creșterea temperaturii
· Bătăi inimii (tahicardie)
· Nelinişte
· Tremor
· Transpiraţie
Cele mai multe dintre aceste simptome ale furtunii tiroidiene sunt, de asemenea, simptome ale hipertiroidismului și ale multor alte afecțiuni non-tiroidiene.
De aceea, ar trebui să fii atent la semnele că inima poate fi afectată, ceea ce se poate întâmpla ca urmare a unei furtuni tiroidiene, spune dr. Tan. Acestea includ dificultăți de respirație, retenție de lichide, febră și alterare a stării mentale.
În organism, un exces de hormon tiroidian poate duce la palpitații, forțând inima să pompeze mai repede și, astfel, suprasolicitarea acesteia. Lăsată netratată, aceasta poate duce la insuficiență cardiacă congestivă atunci când inima nu mai poate pompa cantitatea de sânge de care are nevoie organismul. O acumulare de lichid în plămâni sau membre poate apărea și în cazul insuficienței cardiace.
Tratamente pentru furtuna tiroidiană
„Tratamentele sunt destul de ușor de administrat”, spune dr. Cappola. Scopul tratamentului pentru furtuna tiroidiană este dublu: oprirea producției de hormon tiroidian suplimentar și gestionarea hormonilor care circulă deja în sânge.
Medicamentele pentru a opri producția de noi hormoni funcționează destul de repede, dar pentru hormonii care circulă deja în sânge poate dura ceva timp până la metabolizare. Dacă un pacient se confruntă cu simptome la nivelul inimii, medicii îi vor administra și un beta-blocant.
Tratament și prevenire pe termen lung
Cea mai frecventă cauză a hipertiroidismului este boala Graves, care este o afecțiune autoimună și nu poate fi vindecată, spune dr. Cappola. Deci cel mai important lucru pentru pacienți este să aibă un plan de tratament pe termen lung.
Hipertiroidismul este de obicei tratat cu medicamente antitiroidiene și/sau beta-blocante (pentru a controla impactul hormonilor tiroidieni asupra inimii), iod radioactiv sau intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea unei părți sau a întregii glande tiroide.
Tratamentele cu iod și intervențiile chirurgicale pot provoca hipotiroidism, așa că medicul va discuta avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni de tratament.
Citește și Când tensiunea îți pune viața în pericol?