Așa poate fi găsit ușor punctul G!
Punctul G nu este un buton magic misterios. Experții cred că este pur și simplu cealaltă parte a clitorisului.
Poziția în care femeia stă deasupra ar putea favoriza orgasmul puctului G. Foto: Shutterstock
Ceea ce cunoaștem acum drept punctul G ar putea fi mai bine denumit „zona G”, care cuprinde clitorisul, uretra și peretele vaginal anterior. Este situat pe partea din față a peretelui vaginal.
Multe femei descriu un orgasm la punctul G ca fiind mai complex și uneori, mai intens decât un orgasm clitoridian.
„Un loc care atunci când este atins creează un orgasm și cine nu vrea asta?” spune dr.Jordan Rullo, psiholog clinician din Utah și terapeut sexual certificat la Flo Health. „Dacă ar exista pur și simplu un loc care să ducă atât de ușor la orgasm, acest lucru ar atenua frustrarea multora cu privire la cum să-și ajute partenerele să atingă punctul culminant.”
În realitate, experții spun că adevărul despre punctul G este mai puțin complex decât reputația pe care și-a câștigat-o de-a lungul timpului. Pe de o parte: există într-adevăr o zonă în vagin despre care multe femei spun că duce la o senzație plăcută, chiar la orgasm, atunci când este atinsă.
Pe de altă parte: nu este o structură anatomică misterioasă, și mulți experți cred că este pur și simplu cealaltă parte a clitorisului.
„Funcția sexuală feminină este foarte complexă și probabil că nu i se acordă suficientă atenție în cercetare sau în medicina clinică”, spune dr. Fiona Reid, lector onorific la Universitatea din Manchester din Anglia. Ea a fost coautor a unei lucrări despre înțelegerea publică a anatomiei genitale feminine, publicată în International Urogynecology Journal în 2021.
Abia în 2005, un studiu condus de urologul australian Helen E. O'Connell, a cartografiat anatomia clitorisului, explică dr. Reid:
„Clitorisul are de fapt aceeași lungime ca un penis obișnuit, dar are forma unei spire”, spune Megan Pollock, terapeut sexual certificat de Asociația Americană a Educatorilor, Consilierilor și Terapeuților în Sexualitate, din Houston. Partea care este vizibilă din exterior, este adesea considerată ca fiind întregul clitoris, când „este doar o parte foarte mică din el”, explică ea.
Prin urmare, nu am avea un punct G dacă nu ar fi clitorisul. Ceea ce a fost descris de obicei ca punct G este „țesutul clitorisulului la cealaltă parte.”
Stimularea acestei zone „ar putea fi, de asemenea, stimularea a aproximativ 8.000 de nervi care fac parte din clitoris”, notează Rachel Needle, director al Modern Sex Therapy Institutes din West Palm Beach, Florida.
O altă teorie spune că așa-numitul punct G poate să nu fie deloc un „punct”. Cercetările sugerează că ceea ce știm ca punct G ar putea fi mai bine denumit complexul clitouretrovaginal sau CUV. „În această zonă, clitorisul, uretra și peretele vaginal anterior interacționează, iar atunci când această zonă este stimulată, acest lucru poate crește sau spori orgasmul pentru unele femei”, spune dr. Rullo.
Unde este localizat?
Această „zonă” este situată în partea din față a peretelui vaginal. Pentru a-l găsi, introduceți un deget lubrifiat (sau două) în vagin. „Este la aproximativ doi centimetri în sus, iar textura peretelui devine puțin denivelată”, explică Pollock.
Zona este, de asemenea, descrisă adesea ca „spongioasă” - ideea este că restul peretelui se va simți neted, până când vei atinge această zonă, care este „densă de nervi și se extinde atunci când excitația sexuală crește”, spune Rullo. Chiar de cealaltă parte se află „vârful extern” al clitorisului, acea parte vizibilă adesea confundată cu întregul clitoris.
Odată ce ai localizat acea zonă texturată, o poți stimula făcând o mișcare „du-te-vino” cu degetele. Poți, de asemenea, să îți ajuți partenerul să facă acest lucru sau să utilizezi un vibrator.
„Această mișcare ar putea fi dificilă ca efort individual” spune dr. Rullo. „Dacă îți explorezi punctul G cu un partener, cere-i să o facă încet și oferă feedback pe parcursul experienței.”, a mai spus experta.
Anumite poziții sexuale fac, de asemenea, mai probabil ca un penis erect sau o jucărie sexuală să atingă zona respectivă. Dacă femia este deasupra (deci cuplul este față în față), este mai probabil să atingi acea zonă în timpul penetrării decât în alte poziții sexuale, notează dr. Pollock.
De fapt, s-ar putea să fi observat această senzație chiar dacă nu ai căuta punctul G. Multe femei „s-ar putea să nu îl identifice drept punctul G, dar observă că atunci când sunt deasupra și sunt pătrunse de jos, se simt mai excitate din cauza unghiului de penetrare”, spune Sari Cooper, sexual și director al Centrului pentru Dragoste și Sex din New York City.
Deci, cum se simte un orgasm al punctului G?
Deoarece orgasmul punctului G este rezultatul unei interconexiuni între clitoris, uretră și peretele vaginal anterior, ai putea crede că acest tip de orgasm este mai complex decât stimularea directă a clitorisului. „Majoritatea femeilor raportează un orgasm la punctul G ca fiind mai profund, intern, în corp și mai puțin concentrat exclusiv pe zona clitorisului”, spune Cooper.
Poate fi, de asemenea, mai puțin intens decât un orgasm clitoridian. „Există multe femei cărora nu le place stimularea directă a clitorisului”, spune Pollock. „Este prea puternic. Se simte dureros.” Apoi, din nou, altor femei nu le place stimularea punctului G, „deci asigură-te că poți să comunici cu partenerul tău”, recomandă Rullo.
Sursa: EveryDay Health