Așa îți sabotezi imunitatea. Tu faci aceste greșeli?
Stilul tău de viață poate pune probleme imunității, adică mecanismelor și uneltelor de luptă pe care organismul le mobilizează când are de-a face cu patogeni și boli. Iată câteva greșeli frecvente!
Somnul odihnitor crește imunitatea. Foto: Shutterstock
Dormi prea puțin
Să nu ai un somn de calitate, sau să dormi prea puțin se poate traduce într-o imunitate scăzută. Fenimenul se explică prin faptul că o mulțime de procese reparatorii se petrec în timpul somnului, inslusiv la nivelul celulelor inumitare. Cu cât acestea se refac mai bine și sunt mai numeroase, cu atât răspunsul imun este mai bun. Dar oboseala și lipsa somnului strică procesul de reglare și regenerare care se produce de-a lungul unui somn de 8 ore și fragilizează sănătatea, scrie webmd.com prin urmare, corpul tău nu poate produce atât de multe celule și proteine care luptă împotriva infecțiilor, adică anticorpi și citokine (cu rol de mesageri între celule), care au rol cheie în sistemul imunitar.
Nu tratezi anxietatea
Revista americană webmd.com scrie că anxietatea poate slăbi răspunsul imunitar în doar 30 de minute. Mai mult, stresul constant poate să genereze o mulțime de probleme imunității care trebuie să găsească modalități pentru a-i controla efectele și care, din acest motiv se află în deficit de resurse. De aceea ajunge să nu mai fie la fel de eficientă în a te proteja de boli. Așa apar multiple afecțiuni favorizate de „căderi imunitare”, sau pe fondul unei imunități scăzute, precum gripa, herpesul sau zona zoster. Prin urmare, gândurile negative, grijile constante pentru diverse aspecte ale vieții și senzația de lipsă de control asupra propriului destin trebuie investigate alături de un medic care te-ar putea ajuta să îți controlezi anxietatea. Efectul benefic se va vedea nu doar prin îmbunătățirea opticii asupra vieții, ci și într-un sistem imunitar care lucrează optim.
Mănânci prea puține fructe și legume
Corpul produce celule imunitare precum leucocitele (globule albe), cu ajutor din partea alimentelor pe care le ingerezi. Cu cât ai o alimentație mai bogată în vitamine și minerale, cu atât este mai ușor pentru corp să genereze celule imunitare pregătite să te apare. Legumele și fructele proaspete, nucile și semințele conțin zinc, beta-caroten, vitaminele A, C și E și alți nutrienți de care ai nevoie pentru un organism sănătos. Alimentele pe bază de plante îți oferă și fibre care pot contribui la reducerea inflamației din corp și ajută la întărirea răspunsului imun.
Citește și Aceste obiceiuri reduc efectul suplimentelor alimentare