Cum ştii dacă ai lipsă de vitamina D?

15 iunie 2022   Analize Medicale

Această vitamină are roluri multiple în organism, de la absorbţia calciului până la susţinerea imunităţii. O carenţă sau un nivel prea mare de vitamina D în corp semnalează unele probleme de sănătate.

Analiza de sânge care determină cantitatea de vitamina D în sânge se numeşte 25-OH-vitamina D (25(OH)D). Testul măsoară atât vitamina D produsă pe cale cutanată, prin acţiunea razelor soarelui (D3 sau colecalciferol), cât şi pe cea obţinută din alimentaţie (D2 sau ergocalciferol).

Testul pentru determinarea vitaminei D se recomandă în caz de suspiciune de carenţă, de pildă, în diverse patologii (insuficienţă hepatică) sau malabsorbţie intestinală (boala celiacă) ori în cazul unor tratamente. Totodată, 25-OH-vitamina D este un test indicat în cazul în care există simptome de rahitism, de insuficienţă renală sau de osteoporoză.

Care sunt valorile normale

Un nivel ≤ 20 ng/mL este sugestiv pentru carenţa de vitamina D; 21-29 ng/mL arată un nivel insuficient, iar nivelul optim este cuprins între 30 - 55.5 ng/mL. Intoxicaţia cu vitamina D se observă, de regulă, la valori serice ale 25-OH vitaminei D >150 ng/mL.

Carenţa de vitamina D apare din cauza unei expuneri insuficiente la soare şi a aportului alimentar inadecvat. De asemenea, deficitul poate fi cauzat şi probleme intestinale care împiedică absorbţia (ciroză biliară, fibroză chistică, boala Crohn), tratamente precum cel cu anticonvulsivante.

Valorile prea mari de vitamina D apar la cei care iau suplimente în exces cu această vitamină ori la cei care au boli precum sarcoidoza.

Citeşte şi: De câtă vitamina D au nevoie copiii

De ce este importantă vitamina D

Vitamina D stimulează absorbția calciului și a fosforului, elemente necesare pentru consolidarea oaselor și a dinților, reducând riscul de apariție a rahitismului și a osteoporozei. Studiile au scos la iveală și alte beneficii ale acestei vitamine. Astfel, ea pare să aibă un rol important pentru sistemul imunitar, protejându-ne de infecțiile virale. Acest lucru ar putea explica și de ce răceala și gripa sunt mai frecvente iarna, când expunerea la soare, esențială pentru sintetizarea vitaminei D, este redusă la maximum. S-a observat și că persoanele care suferă de boli cronice, inclusiv de maladii autoimune (scleroză multiplă, poliartrita reumatoidă, psoriazis) au un nivel mai mic al acestei vitamine. O posibilă explicație pentru acest lucru are legătură cu faptul că procesul inflamator „consumă” din vitamina D. Un aport corespunzător al acestei vitamine are efect protector și față de complicațiile cardiovasculare (reduce depunerea plăcilor de aterom pe artere), îmbunătățește funcția rinichilor în ceea ce privește eliminarea toxinelor.

BINE DE ŞTIUT

* Deficitul de vitamina D este frecvent mai ales la vârstnici.

* Un nivel prea mic al vitaminei D expune unor probleme precum osteomalacia, adică scăderea masei osoase, care expune riscului de fracturi.

* În cazul unui nivel prea mare de vitamina D apar manifestări precum slăbiciunea musculară, greaţa, problemele renale. Excesul de vitamina D în sânge poate dăuna unor organe precum rinichii.

Mai multe