Cum poate fi descoperit din timp cel mai frecvent cancer la femei?
Cancerul mamar este cel mai întâlnit tip de cancer la femeile din România, diagnosticat deseori în stadii avansate, când tratamentul trebuie să fie mai invaziv. Din fericire, afecțiunea poate fi descoperită din timp prin investigații de screening performante, neinvazive. Astfel, pacientele pot beneficia de un tratament conservator, care permite păstrarea sânului și o recuperare rapidă.
Investigațiile imagistice recomandate anual pentru screeningul și diagnosticul precoce de cancer la sân sunt ecografia mamară și mamografia. Ecografia de sân este indicată în special femeilor sub 40 de ani și celor care au contraindicație pentru mamografie. Un tip avansat de ecografie este sonoelastografia mamară, care evaluează elasticitatea țesutului mamar, ajutând astfel la diferențierea unui nodul benign de unul malign.
O mamografie cu tomosinteză este indicată periodic femeilor care au peste 40 de ani, dar poate fi efectuată și mai devreme, dacă există factori de risc crescut pentru cancerul mamar sau noduli suspecți, care necesită o evaluare suplimentară. Spre deosebire de mamografia clasică, tomosinteza permite o reconstrucție digitală a sânului, astfel încât diagnosticul este mai precis, cu mai puține rezultate fals negative sau fals pozitive. De asemenea, examinarea este mai rapidă, implică mai puțin disconfort pentru pacientă, iar doza de radiații folosită în timpul scanării este mai mică.
Dacă ecografia mamară sau mamografia arată leziuni suspecte ale sânului, medicul poate recomanda investigații suplimentare – un examen RMN mamar sau o biopsie instrumentală (core biopsy). Diagnosticul de certitudine poate fi stabilit numai în urma unui examen histopatologic al țesutului prelevat prin biopsie. În anumite situații, examenul histopatologic poate fi completat cu unul imunohistochimic, care permite stadializarea tumorii și estimarea prognosticului.
În cazul unui diagnostic pozitiv, care a confirmat cancerul mamar, oncologul poate recomanda și un test genetic avansat – panel BRCA somatic din țesutul tumoral - care va identifica mutațiile genetice somatice asociate cu respectivul tip de cancer, ajutând la stabilirea unui tratament oncologic țintit, mult mai eficace.
La SANADOR, pacientele au acces la consultații de senologie asigurate de medici experimentați și la toate investigațiile de screening și de diagnostic pentru cancerul de sân. Mamografia digitală cu tomosinteză este efectuată cu unul dintre cele mai performante echipamente existente în prezent – Selenia Dimensions 3D Hologic – disponibil în Clinica SANADOR Victoriei Corp A. În funcție de indicația stabilită de specialist, pacientele beneficiază și de ecografie mamară, RMN de sân sau de biopsie instrumentală.
De asemenea, Laboratorul de Genetică Medicală SANADOR realizează teste pentru identificarea mutațiilor genetice asociate cu cancerul mamar. Astfel, pacientele au acces la panel BRCA somatic din țesut tumoral și la test BRCA din sânge periferic, acesta din urmă fiind indicat pentru evaluarea riscului de cancer ereditar. Analiza este recomandată în special femeilor care au în familie rude apropiate diagnosticate cu această afecțiune.