Cum poate fi descoperit cel mai frecvent tip de cancer la femeile din România

3 octombrie 2024   Analize Medicale

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la femeile din România. De cele mai multe ori, un cancer mamar este identificat în stadii avansate, când tratamentul necesar trebuie să fie mai agresiv. Totuși, dacă boala este diagnosticată din timp, pacienta poate beneficia de tratament pentru cancer cu viză curativă, fără să fie nevoie de extirparea sânului.

În prezent, chirurgii folosesc tot mai mult tehnicile chirurgicale care permit conservarea sânului, adică păstrarea a cât mai mult din țesutul mamar, atunci când acest lucru este posibil. Însă, este necesar un diagnostic precoce. Primul pas în acest sens este efectuarea unor controale medicale periodice și a testelor de screening – ecografie mamară sau mamografie -, chiar și în lipsa unor semne și simptome care să ridice un semnal de alarmă.

Dacă în urma acestor investigații imagistice medicul observă formațiuni suspecte, poate recomanda efectuarea unor examinări avansate, precum imagistica prin rezonanță magnetică mamară (RMN mamar), care permite obținerea unor informații mai precise cu privire la localizarea și caracteristicile tumorilor existente. Pentru un diagnostic de certitudine, este necesară însă o biopsie mamară. Țesutul prelevat este trimis în laborator, pentru analiză la microscop, în vederea stabilirii naturii tumorii – malignă sau benignă.

Tratamentul cancerului de sân depinde de stadiul în care a fost diagnosticată afecțiunea și de mărimea tumorii. Abordarea trebuie să fie multimodală, stabilită în Comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board) și poate include intervenție chirurgicală (lumpectomie – excizarea tumorii și a unei mici zone din țesut -, mastectomie – extirparea unui sân sau a ambilor sâni - sau sectorectomie cu sau fără limfodisecție axială), chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie sau imunoterapie, în funcție de caz.

La SANADOR, pacientele au acces la consulturi de specialitate asigurate de medici cu experiență și la investigații specifice pentru screening și diagnostic, precum ecografia mamară cu sonoelastografie, mamografia digitală cu tomosinteză și RMN mamar. Aceste examinări sunt efectuate cu echipamente ultraperformante – Selenia Dimensions 3D Hologic, pentru mamografia digitală cu tomosinteză, și aparatură cu putere 3 Tesla, pentru RMN mamar.

În funcție de indicație, pacientele beneficiază la SANADOR și la biopsie mamară, țesutul prelevat fiind analizat histopatologic sau imunohistochimic în Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR, dotat cu aparatură performantă, pentru un rezultat cât mai precis. Pentru stabilirea celui mai potrivit tratament oncologic, la SANADOR este disponibilă și testarea genetică BRCA din țesut tumoral, pentru identificarea mutațiilor somatice. Analiza este realizată în Laboratorul de Genetică Medicală SANADOR, care dispune de echipamente de ultimă generație.

Atunci când există indicație pentru tratament chirurgical, intervențiile sunt realizate în condiții de maximă siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator foarte bine dotat, de chirurgi cu vastă experiență în chirurgia sânului. În completarea tratamentului chirurgical, în funcție de recomandarea existentă, pacientele au acces la toate tipurile de tratament oncologic la Centrul Oncologic SANADOR.

Anual, în octombrie este marcată Luna conștientizării cancerului de sân, un bun prilej pentru informarea femeilor despre metodele performante de screening și diagnostic precoce pentru această afecțiune. La SANADOR funcționează Academia de Senologie, instituție dedicată prevenției, diagnosticului și tratamentului cancerului de sân. Academia de Senologie SANADOR este primul centru de specialitate din România recunoscut ca membru deplin în Rețeaua Internațională a Centrelor Senologice, având ca prioritate educația pentru sănătate și consilierea pacientelor care se confruntă cu diferite afecțiuni ale sânilor.

Mai multe