Aceste băuturi te ajută să elimini pietrele la rinichi

16 iulie 2024   Sănătate

Pietrele la rinichi pot perturba semnificativ viața de zi cu zi atunci când se elimină. Acestea pot provoca dureri extreme pe o parte a spatelui inferior sau pot determina simptome asemănătoare gripei, cum ar fi greață, vărsături, febră sau frisoane.

În timp ce unele persoane pot să nu aibă simptome, altele pot experimenta simptome severe dacă piatra este blocată sau provoacă iritații.

Apa cu oțet de mere ajută la dizolvarea pietrelor. 

Pietrele la rinichi pot varia în dimensiune, iar cele mai mari pot fi mai greu de eliminat rapid. Potrivit Baptist Health, pietrele mai mari pot necesita până la 45 de zile pentru a fi eliminate. Deși unele pietre la rinichi necesită intervenția unui urolog, Dr. Scott Noorda, medic specialist în longevitate la Resolve Medical, subliniază că hidratarea este esențială pentru a ajuta la eliminarea rapidă a unei pietre la rinichi.

„Aportul zilnic recomandat este de 2-3 litri de apă pentru a ajuta la eliminarea unei pietre,” a declarat Noorda într-un interviu exclusiv pentru Health Digest. „Este important să beți frecvent, nu doar o dată.”

Noorda oferă câteva sugestii despre cele mai bune băuturi de consumat dacă aveți o piatră la rinichi.

Ce fluide mențin sănătatea urinară

Dr. Noorda menționează că pietrele la rinichi se dezvoltă adesea din cauza lipsei de hidratare. Excesul de sare, zahărul în exces și anumite alimente pot contribui la formarea pietrelor la rinichi. Când urina conține multe deșeuri și nu suficient lichid, se formează mici cristale din substanțe chimice. Consumul de lichide va reduce concentrația acestor substanțe chimice în urină.

Noorda sugerează adăugarea câtorva linguri de oțet de mere sau suc de lămâie în apă. Ambele pot face urina mai puțin acidă și pot ajuta la descompunerea anumitor tipuri de pietre la rinichi. El adaugă: „Anumite ceaiuri din plante, cum ar fi rădăcina de păpădie, urzica și coada-calului, pot acționa ca diuretice, crescând frecvența și volumul urinării și ajutând la eliminarea pietrelor.”

Pentru cei care preferă să bea doar apă, Noorda recomandă utilizarea unei pudre de electroliți curate, fără zahăr, pentru a menține echilibrul electrolitic al organismului. „Apa de cocos este, de asemenea, o modalitate excelentă de a menține echilibrul electrolitic în timp ce vă hidratați,” a spus el.

Pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi și pentru a îmbunătăți sănătatea urinară, Noorda recomandă consumul de suc de afine.

Care este tratamentul pietrelor mari

Deși consumul de multe lichide va ajuta la eliminarea pietrelor, nu trebuie să te oprești din a face exerciții fizice dacă ai o piatră la rinichi. Arkansas Urology menționează că un jogging ușor sau exercițiile cardio pot ajuta la mișcarea pietrei. Ascultă-ți corpul și, dacă simți durere din cauza pietrei la rinichi, poți lua un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) sau te poți bucura de o baie caldă pentru a ameliora durerea.

 Medicul ar putea, de asemenea, să prescrie medicamente precum blocante ale canalelor de calciu sau alfa-blocante pentru a reduce durerea prin relaxarea ureterului.

Unele pietre la rinichi pot cauza probleme mai mari și ar putea necesita o procedură pentru a le sparge sau pentru a le elimina complet, a spus Noorda. Indiferent dacă elimini piatra pe cont propriu sau ai nevoie de o intervenție medicală, medicul va dori să trimită piatra la laborator pentru a determina tipul acesteia. Este posibil să fie nevoie și o mostră de urină la 24 de ore după eliminarea pietrei pentru a verifica nivelul mineralelor din urină.

Sursa: Health Digest

Mai multe