Luminiţa-nopţii, planta care alină neplăcerile femeilor. Cum se administrează
Problemele menstruale, precum şi cele care apar la menopauză pot fi ameliorate cu ajutorul remediilor care conţin luminiţa-nopţii!
Plantă originară din America, luminiţa-nopţii (Oenothera biennis) conţine acizi grași esențiali (Omega-6, acid gama-linoleic), componente importante în metabolismul uman, cu rol în reglarea nivelurilor de hormoni, a sintezei prostaglandinei și în modularea a numeroase reacții la nivel celular.
Leac contra tulburărilor menstruale
Datorită acidului gama-linolenic, uleiul de luminița-nopții este eficient în tratarea simptomelor sindromului premenstrual, cum ar fi depresia, iritabilitatea și balonarea. Potrivit unui studiu, un supliment care conține vitamina B-6, vitamina E și acid gama-linolenic a fost eficient în ameliorarea simptomelor menstruale.
Pentru sindromul premenstrual și durerile mestruale, se pot lua 6 până la 12 capsule (500 mg) de la 1 până la 4 ori pe zi, timp de până la 10 luni. Se începe cu cea mai mică doză și se crește după cum este necesar pentru a ameliora simptomele.
Scade bufeurile de la menopauză
Senzații bruşte și intense de căldură care afectează în special zona feței, gâtului și pieptului, bufeurile pot fi însoțite de transpirație abundentă, roșeață a pielii și palpitații. Uleiul de luminița-nopții poate reduce severitatea bufeurilor, unul dintre cele mai incomode efecte secundare ale menopauzei.
Cauza exactă a buferurilor în timpul menopauzei nu este pe deplin înțeleasă, dar se crede că schimbările hormonale joacă un rol semnificativ. Scăderea nivelurilor de estrogen poate afecta reglarea termică a corpului, determinând sistemul nervos să reacționeze excesiv la variațiile de temperatură și să declanșeze buferurile.
Potrivit unui studiu, femeile care au luat 500 mg zilnic de ulei de luminița-nopții, timp de 6 săptămâni, au experimentat bufeuri mai puțin frecvente, mai puțin severe și mai scurte. Pentru atenuarea simptomatologiei cauzate de menopauză, se recomandă 500 mg de ulei de luminița-nopții, de 2 ori pe zi, într-o cură de 6 săptămâni.
Remediu în neuropatia periferică
Neuropatia periferică este un efect secundar frecvent al diabetului zaharat și al altor afecțiuni. Cercetări mai vechi au arătat că administrarea de acid linolenic din luminița-nopții ajută la reducerea simptomelor de neuropatie, cum ar fi: sensibilitate la cald și la rece, amorţeală, furnicături, slăbiciune. Se administrează capsule care conțin 360 până la 480 mg de acid gama-linolenic, pe zi, timp de până la 1 an.
Reduce acneea
Uleiul de luminița-nopții ajută la atenuarea acneei prin reducerea inflamației pielii și favorizarea vindecării leziunilor. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea leziunilor inflamatoare, cât și a cele neinflamatoare produse de acnee. Pentru acest efect, se pot lua capsule de 3 ori pe zi, 8 săptămâni.
Menţine pielea tânără
Luminița-nopții ajută la netezirea pielii și întârzie procesul de îmbătrânire. De asemenea, are un efect pozitiv asupra elasticității, umidității, fermității și rezistenței la oboseală de la nivelul pielii. Acidul gama-linolenic conținut de luminița nopții este necesar pentru structura și funcția ideală a pielii. Deoarece pielea îl nu poate produce singură, cercetătorii cred că administrarea de suplimente cu ulei de luminița-nopții bogat în acid gama-linolenic ajută la menținerea pielii sănătoase. Pentru efecte pozitive se recomandă capsule cu ulei de luminița-nopții de 500 mg, de 3 ori pe zi, timp de până la 12 săptămâni.
Ce efecte adverse poate avea
Uleiul de luminița-nopții poate acționa ca un „diluant” al sângelui și poate da efecte secundare precum dureri de cap sau tulburări gastrointestinale precum stomac deranjat, scaune moi sau crampe. În cazuri rare, poate provoca reacții alergice. Unele simptome ale reacției alergice sunt: umflarea mâinilor și picioarelor, eczeme, respirație dificilă, respiraţie şuierătoare. Opreşte administrarea dacă observi reacţii adverse.