Iată ce poţi trata cu ceară de albine!

25 aprilie 2024   Remedii naturiste

Ceara de albine este o substanță naturală pe care albinele o produc pentru a construi fagurii în stup, unde depozitează mierea și polenul. Odată creată, ceara este colectată și apoi utilizată în diferite scopuri, cum ar fi la producția de cosmetice, medicamente și produse farmaceutice.

Conține esteri și acizi grași, cu proprietăți emoliente și hidratante și mici cantități de proteine, vitamine și minerale (vitaminele A şi E), potasiu și zinc.

În funcție de culoare, ceara de albine se împarte în: ceară de calitatea I, de culoare alb-galben, ceară de calitatea a II-a, de culoare galben-brun și ceară de calitatea a III-a, de culoare portocaliu-brun închis.

Calmant în dureri articulare

Ceara de albine are efect antiinflamator, prin urmare poate fi folosită la ameliorarea durerilor și inflamațiilor ușoare. Un studiu din anul 2014 a arătat că ușurează inflamația cauzată de osteoartrită, reduce durerea articulară și rigiditatea. Pentru masarea zonelor afectate, folosește o ceară de albine care se topește la o temperatură scăzută și masează ușor zonele dureroase. Masajul contribuie şi la eliberarea tensiunii musculare, la combaterea stresului și la promovarea relaxării generale.

Leac pentru pielea aspră 

Cu proprietăți hidratante și emoliente, ceara de albine ajută la repararea pielii aspre, uscate și crăpate, fără să înfunde porii. O poți folosi zilnic acasă și pentru prevenirea pielii uscate. Pentru efecte maxime, pregătește-ți propriul remediu la domiciliu cu produse naturale. Trebuie doar să amesteci ceară de albine topită cu câteva picături de ulei de migdale sau ulei de jojoba și cu câteva picături de ulei de vitamina E și aloe vera și aplică pe zona afectată.

Hidratează buzele

În perioada sezonului rece, buzele sunt predispuse la crăpare, iar ceara de albine sporește procesul de vindecare prin proprietățile emoliente, nutritive și antibacteriene. O poți aplica sub formă de balsam, care se pregătește dintr-o ceașcă și jumătate de ceară, 1 ceașcă ulei de cocos sau de măsline și câteva picături de ulei esențial, pentru aromă. Într-un vas topești ceara de albine, adaugi uleiul de bază, iar când stingi focul pui uleiul esențial. După ce s-a solidificat, închide balsamul în recipiente și aplică-l pe buze de câte ori este nevoie. De asemenea, pentru vinecarea buzelor crăpate, poți aplica pe buze un strat generos de miere, pe care să îl lași 30 de minute, după care să clătești cu apă călduță.

Estompează vergeturile 

Ceara de albine ajută la reducerea vergeturilor apărute pe corp din cauza scăderii colagenului și fibrelor elastice. Asta pentru că produsul conține vitamina A, care este utilă în producția de colagen. O poți folosi prin combinarea cu lăptișor de matcă, unt de shea sau cacao, ulei de sâmburi de struguri și ulei de cocos. Amesteci toate ingredientele într-un bol și aplici remediul pe zonele cu probleme.

Adjuvant în dermatită

Ceara de albine poate fi folosită la combaterea dermatitei de scutec, o iritație care se produce la sugari și copii în zona genito-fesieră. În cazuri ușoare, se aplică un unguent din 2 părți ceară de albine și 2 părți ulei de migdale dulci. Amestecul se topește, se lasă la răcit și se aplică pe pielea curată și uscată.

Vezi şi: Cui îi este interzisă total mierea. Atenţie, pericol de botulism!

Mai multe