Ce probleme poţi trata cu ulei de ricin. Cum îl foloseşti corect

29 septembrie 2022   Remedii naturiste

Folosit de mii de ani, uleiul de ricin și-a dovedit utilitatea în scopuri cosmetice și medicale. Oferă beneficii pentru piele, susține sănătatea părului și acționează ca un bun laxativ.

Uleiul de ricin este un lichid gras translucid, extras din semințele plantei de Ricin (Ricinus communis), originară din Africa și Asia. Utilizarea plantei datează încă din perioada Egiptului Antic, unde a fost folosit mai întâi pe post de combustibil pentru lămpi și, mai târziu, introdus în tratamente medicinale și de înfrumusețare. Uleiul de ricin poate fi aplicat pe piele, administrat pe cale orală, însă face parte și din componența anumitor medicamente și produse de îngrijire. Este bogat în vitamine și acizi grași, în special vitamina E, Omega-9 și Omega-6, care îi conferă proprietăți benefice.

1. Ameliorează constipația

Uleiul de ricin ameliorează constipația, prin stimularea digestiei. Cercetările au descoperit că acest efect se datorează nivelului ridicat de acid ricinoleic, un acid gras Omega-9, care acționează ca un laxativ natural. Se folosește, în special, înaintea intervențiilor de colonoscopie și pentru ameliorarea constipației ocazionale. Uleiul de ricin se administrează numai în cantități mici și doar la recomandările medicului. Nu este recomandat ca tratament pentru problemele de sănătate, pe termen lung.

Vezi şi: Ce poţi trata cu ulei de măsline. Leacuri pe care e bine să le cunoşti

2. Tratează rănile

Uleiul de ricin are proprietăți antimicrobiene, antibacteriene și hidratante, așa că poate fi folosit pentru vindecarea rănilor, tăieturilor și zgârieturilor. Pentru că acționează ca un antiinflamator natural, poate calma inclusiv durerile și umflăturile. Când este aplicat pe piele, uleiul reduce inflamația, îmbunătățește fluxul sangvin și elimină celulele deteriorate ale pielii, toate aceasta fiind de folos în procesul de vindecare.

3. Îmbunătățește aspectul pielii

Datorită proprietăților umectante, uleiul de ricin menține hidratarea în piele, ceea ce îl face util în tratamentul pielii uscate. De asemenea, îndepărtează eficient murdăriile de pe piele, face pielea moale și catifelată. Dacă îl vei dilua cu un ulei purtător, precum ulei de cocos sau de măsline, uleiul de ricin o să intre mai repede în piele. Unele persoane pot fi alergice la planta de ricin, de aceea se recomandă testarea sa înainte. Pune o cantitate mică de ulei de ricin pe antebraț și așteaptă 24 de ore. Dacă apare orice tip de reacție alergică, înseamnă că nu trebuie să îl utilizezi.

4. Ajută în tratamentul acneei

Datorită efectelor antibacteriene, uleiul de ricin este de folos și în tratamentul anumitor afecțiuni ale pielii precum acneea. Studiile au demonstrat că uleiul de ricin combate  infecțiile fungice, care pot ameliora inclusiv acneea fungică. Alte studii au demonstrat că uleiul de ricin este util în tratamentul melasmei și pecinginei.

5. Menţine sănătatea părului

Uleiul de ricin promovează sănătatea părului, prin creșterea fluxului de sânge către scalp. De asemenea, hidratează scalpul uscat și iritat, îmbunătățește textura părului și combate mătreața. Pentru a profita de beneficiile sale, masează câteva picături de ulei de ricin pe scalp, lasă să acționeze 1-2 ore, apoi spală părul, așa cum o faci în mod obișnuit.

Contraindicații

Uleiul de ricin se administrează conform instrucțiunilor. Consumat în cantități mari este dăunător și poate provoca efecte adverse, cum ar fi greață, vărsături sau diaree. De asemenea, este bine ca femeile însărcinate să evite consumul său, deoarece uleiul de ricin poate induce travaliul.

INFO: Când este aplicat pe piele, uleiul de ricin poate ameliora crampele menstruale.

Mai multe