Aceste leacuri îţi fac bine dacă ai diaree! Cum se administrează

29 iunie 2023   Remedii naturiste

Episoadele diareice pot să apară la orice vârstă, fiind cauzate de bacteriile din apa și alimentele consumate. Când te confrunți cu astfel de tulburări ale tranzitului intestinal, remediile naturiste îți sar în ajutor.

Diareea este o consecință a unei infecții microbiene, virale sau parazitare care inflamează mucoasa colonului și pereții intestinului subțire. Această tulburare a tranzitului intestinal se caracterizează prin scaune moi sau apoase și poate fi ușoară, temporară sau cronică. În medicina alternativă, diareea se tratează cu plante care au un conținut ridicat de taninuri, substanțe cu proprietăți astringente, antidiareice, antiseptice și cicatrizante.

Remediile se consumă cu prudență și în cantități mici, la început. De asemenea, femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să consulte un specialist în domeniul sănătății înainte să bea ceaiuri din plante în timpul sarcinii și alăptării.

Ceai de mentă

Frunzele de mentă sunt indicate în tratarea diareei la copii, dar pot fi adăugate și în majoritatea ceaiurilor antidiareice pentru adulți. Menta este benefică și în tratarea balonării, gazelor intestinale, durerilor abdominale și pe cele de stomac. Ceaiul îl prepari din 2 lingurițe de mentă mărunțită, pe care le adaugi într-o cană cu 200 ml de apă clocotită. Lași la infuzat 10-15 minute, apoi strecori. Ca adaos de alte plante antidiareice, poți adăuga și 1 linguriță de flori de mușețel. Adulții pot consuma 2-3 căni pe zi. În cazul copiilor, dozarea se face în funcție de vârstă. Nu se recomandă să bei ceai de mentă dacă suferi de reflux gastroesofagian sau dacă ești alergic la această plantă.

Decoct de afine

Afinele combat diareea, deoarece sunt surse generoase de substanțe cu proprietăți antioxidante și antibacteriene. Le poți consuma ca atare sau sub formă de infuzie sau decoct. Pe cel din urmă, îl prepari astfel: într-un vas din inox, pui 500 ml de apă și adaugi 2 linguri de afine uscate. Lași să fiarbă la foc mic, timp de 30 de minute, iar la final completezi apa evaporată și filtrezi. Se consumă 2 căni pe zi.

Ceai de urzică

Urzica are proprietăți antiinflamatoare, care reglează digestia, atenuează episoadele diareice, precum și pe cele de constipație. Pentru a face un ceai de urzică, este nevoie să: fierbi 200 ml apă și adaugi 1 lingură de frunze. Lași 5 minute la infuzat și strecori. Se consumă 2-3 căni pe zi. Acest ceai nu se recomandă femeilor însărcinate, persoanelor care urmează un tratament cu anticoagulante și nici celor care au probleme cu glicemia sau cu retenția de apă.

Infuzie cu frunze de nuc

Pentru normalizarea digestiei, se recomandă infuzia din frunze de nuc, deoarece este o sursă bogată de antioxidanți. Infuzia o prepari astfel: peste 1 linguriță de frunze uscate, torni 200 ml de apă clocotită, lași 10-15 minute la infuzat, apoi strecori. Se consumă câte 2 căni pe zi. Preparatul este contraindicat persoanelor cu hipertiroidie cronică, cu ulcer duodenal, femeilor însărcinate și celor care alăptează.

Ai grijă şi ce mănânci

Administrarea remediilor naturiste se face în paralel cu respectarea unei diete adecvate. Printre alimentele care ajută la întărirea scaunului, se numără: bananele, orezul, merele și sucul de mere, pâinea prăjită, biscuiții și covrigeii. De asemenea, este necesar să consumi multă apă și lichide, precum: ciorbă de vită, ciorbă sau supă de pui (fără grăsime).  

Vezi şi: Leacul părintelui Elefterie. Ce beneficii are şi ce boli poate alina

Mai multe