Au voie gravidele să se dea cu ojă?
O manichiură îngrijită reprezintă cartea de vizită a unei femei, multe dintre acestea alegând să folosească oja. Totuși, în timpul sarcinii apare întrebarea dacă oja este într-adevăr sigură și nu afectează dezvoltarea fătului. Iată câteva indicații de care femeile însărcinate ar trebui să țină cont.
Ai grijă să nu inhalezi substanțe toxice
Substanțele chimice regăsite în ojă ca formadelhida, acetatul de butil, toulen, nitroceluloză, camfor și parabeni, în cazul în care sunt inhalate de către gravidă, pot dăuna grav dezvoltării intrauterine, favorizând chiar malformațiile congenitale și nașterea prematură. De aceea, fii atentă la ingredientele de pe ambalajul sticluței de ojă și alege să cumperi ojă cu ingrediente naturale, din farmacii sau plafare. Întreabă farmacistul în cazul în care nu ești sigură de un anumit ingredient. De asemenea, este foarte important să-ți faci manichiura într-o încăpere bine ventilată.
Evită acetona
Acetona, deși este un solvent foarte puternic și este folosită de către majoritatea femeilor pentru îndepărtarea ojei, poate fi dăunătoarea dezvoltării optime a fătului. Unele studii arată că acetona poate afecta grav sarcina favorizând malformațiile congenitale și avortul spontan, informează webmd.com. De aceea, este recomandat să nu folosești deloc acetona pe perioada sarcinii. În plus, utilizarea excesivă a acestui solvent afectează luciul natural al unghiilor și le usucă. Există și alternative sigure și naturale pentru îndepărtarea ojei, cu agenți de hidratare precum glicerină sau pantenol, pe care le poți achiziționa din farmacii.
Informează-te din timp despre salonul la care dorești să-ți faci manichiura
În cazul în care intenționezi să-ți faci manichiura la salon, informează-te din timp despre substanțele pe care le folosesc pentru realizarea manichiurii. De asemenea, asigură-te că instrumentele folosite în realizarea manichiurii sunt sterilizate corespunzător și că încăperea este ventilată.
De Anca-Teodora Popa
Surse: