Legătura dintre artrită, bolile hepatice și alte afecțiuni

24 mai 2022   Actualitate

Artrita este o afecțiune inflamatorie cronică care afectează articulațiile. Deși este o boală de sine stătătoare, poate fi declanșată de alte afecțiuni. Conform unui nou studiu, la rândul ei ar putea provoca o formă de boală hepatică.

Artrita este o afecțiune comună care provoacă durere și inflamație la nivelul articulațiilor. Aproximativ 10 milioane de oameni de toate vârstele din Marea Britanie sunt afectați de o formă de artrită. La fel ca și în cazul altor afecțiuni și boli pe care le poate provoca, poate fi cauzată de mai mulți factori.

Potrivit specialiștilor de la Universitatea Edith Cowan din Australia, există o legătură între artrită, boala hepatică și o afecțiune genetică cunoscută sub numele de hemocromatoză.

Hemocromatoza este o afecțiune moștenită în care nivelurile de fier din organism se acumulează lent de-a lungul mai multor ani.

Dacă afecțiunea nu este tratată eficient, poate duce la leziuni ale ficatului, articulațiilor, inimii și pancreasului.

Cercetătorii au descoperit în studiul lor asupra pacienților cu hemocromatoză că 84% dintre aceștia aveau artrită.

Autorii studiului publicat în revista Mayo Clinic Proceedings spun că rezultatele au implicații pentru cei care trăiesc cu hemocromatoză.

Simptomele afecțiunii includ:

• Oboseală

• Pierdere în greutate

• Slăbiciune

• Dureri articulare

• Disfuncție erectilă

• Perioade neregulate sau absente.

Se recomandă o reîntâlnire cu medicul dacă o simptomele devin tot mai persistente.

Autorul studiului privind legătura dintre artrită și boala hepatică, profesorul John Olynyk susține că e esențial ca boala să fie diagnosticată în prima fază: „Deoarece fibroza hepatică se îmbunătățește odată cu tratamentul, este important să se determine cu exactitate prezența sau absența fibrozei hepatice avansate atunci când pacienții sunt evaluați”.

“Persoanele cu hemocromatoză care prezintă artrită trebuie să fie evaluate corespunzător pentru a se vedea dacă au și fibroză hepatică.

Deși boala hepatică poate fi tratată cu ușurință în stadiile incipiente, dacă se dezvoltă ciroza hepatică, pacienții pot necesita un transplant de ficat.

În ultimele luni, specialiștii dinMarea Britanie au lucrat intens pentru a afla cauza din spatele cazurilor de hepatită acută la copii.

Focarul a început în Scoția la începutul acestui an și s-a extins în afara Regatului Unit, în peste 12 țări.

Până în prezent, peste 600 de cazuri au fost identificate în întreaga lume, dintre care 197 sunt prezente în Marea Britanie.

Deși medicii sunt capabili să trateze noua formă de hepatită, motivul răspândirii și cauza acesteia rămân o enigmă.

În prezent, oamenii de știință își concentrează eforturile și investighează dacă focarul a fost cauzat de virusul COVID-19.

Mai multe