La ce să te aştepţi dacă ai avut COVID-19

13 aprilie 2022   Actualitate

Majoritatea persoanelor care au avut avut COVID-19 se recuperează complet în câteva săptămâni, potrivit Mayo Clinic. Sunt însă situaţii când chiar şi cei care au avut o formă uşoară sau medie a bolii rămân cu anumite simptome.

În unele cazuri, simptomele specifice infecţiei COVID-19 se menţin şi după 12 săptămâni fără a fi asociate cu alte afecţiuni preexistente precum diabetul. Recuperarea poate fi uneori foarte lentă, iar alteori este incompletă. Este vorba despre ceea ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii numeşte „stare post-COVID”, a cărei definiţie tinde să se schimbe, pe măsură ce se descoperă noi manifestări.

Simptomele prelungite observate după COVID-19 pot să apară şi la persoanele care au avut forme uşoare ale bolii.

Cele mai frecvente manifestări post-COVID-19

OBOSEALA este cel mai frecvent simptom pe care îl resimt persoanele care au avut COVID-19. Intensitatea oboselii poate fi atât de mare încât limitează activitatea socio-profesională a persoanei afectate.

SIMPTOME RESPIRATORII precum tusea şi respiraţia dificilă în absenţa efortului intens sunt alte manifestări posibile.

DURERILE sunt diferite de la o persoană la alta, din punctul de vedere al intensităţii. Persoanele care au avut COVID-19 pot experimenta: dureri toracice sau intercostale, care pot fi însoţite de palpitaţii, cefalee, dureri musculare sau articulare ori abdominale.

PROBLEME ALE PIELII: mâncărimi, urticarie, umflături roşiatice (pseudo-degerături), la degetele de la mâini şi de la picioare, căderea părului.

MANIFESĂRI OCULARE: lăcrimare, ochi roşii, senzaţia de nisip în ochi, tulburări de vedere (pierderea acuităţii vizuale, vedere dublă).

TULBURĂRI DIGESTIVE: regurgitaţii, constipaţie, gură uscată, dureri la înghiţire sau abdominale, balonări, dispepsie, intoleranţă la anumite alimente, scăderea poftei de mâncare.

PIERDEREA GUSTULUI şi a MIROSULUI este un simptom care se poate menţine câteva săptămâni sau luni după COVID-19.

ALTE SIMPTOME: dificultăţile de concentrare sau de memorare, iritabilitatea, anxietatea, insomniile, trezirile în timpul nopţii, sudoarea, frisoanele, pierderile de urină, dereglările menstruale, tulburările de erecţie, scăderea libidoului.

Citeşte şi: COVID-19: când devine febra îngrijorătoare

Poate fi nevoie de evaluare medicală

Chiar şi dacă nu ai rămas cu sechele după COVID-19, cu atât mai mult în cazul existenţei acestora, mergi la medic, pentru o evaluare a stării de sănătate. Spune medicului cu ce simptome te confrunţi, cât de des apar acestea, ce durată au şi dacă sunt declanşate sau ameliorate de anumiţi factori.  

Medicul îţi va recomanda analize de sânge (pentru evaluarea stării rinichilor, ficatului, tiroidei), examinări neurologice, pulmonare sau cardiace.  

Mai multe