Ingredientul comun din alimentele ambalate care poate declanșa boli inflamatorii. Și înghețata intră în această categorie
Ingredientele care conferă o consistență netedă înghețatei, batoanelor de ciocolată și altor gustări ambalate pot provoca boli inflamatorii cronice. Aceast lucru a fost confirmat în urma unui studiu , care constată creșterea bolilor metabolice și a inflamației intestinale la șoarecii hrăniți cu doi emulgatori obișnuiți, care sunt utilizați în alimentele procesate.
Autorii sunt departe de a confirma efecte similare la oameni, dar sugerează că aceste ingrediente provoacă daune prin întreruperea barierei dintre sistemul imunitar și microbiom - colecția de microbi care locuiesc în corpul nostru.
Descoperirea, publicată astăzi în Nature , este „credibilă și remarcabilă”, spune Karen Madsen, microbiolog la Universitatea Alberta din Edmonton, Canada, care nu a fost implicată în studiu. „Trimite un mesaj foarte clar că schimbările din alimente ne modifică microbiota și sănătatea”.
Microbii intestinali ne ajută să luptăm împotriva infecțiilor și să rezistăm în fața alergiilor, dar există un lucru pe care nu vrem să-l facă: să ne atingă mucoasa intestinală. „Acele trilioane de insecte trebuie să fie ținute departe de noi”, spune Madsen. În mod normal, un strat de mucus separă celulele intestinale de bacteriile intestinale. Dar dacă bacteriile ajung la aceste celule, ele pot stimula sistemul imunitar și pot provoca inflamații. Această inflamație necontrolată a tractului digestiv este semnul distinctiv al bolii inflamatorii intestinale (IBD), care provoacă diaree, oboseală și dureri abdominale. Inflamația cronică a fost, de asemenea, asociată cu sindromul metabolic - un grup de afecțiuni concomitente, printre care obezitatea și hipertensiunea arterială, care favorizează apariția bolilor de inimă și diabetului.
Benoit Chassaing, microbiolog la Universitatea de Stat din Georgia , Atlanta, s-a întrebat dacă o astfel de invazie bacteriană ar putea explica ceea ce el descrie drept „corelația perfectă” între utilizarea din ce în ce mai mare a aditivilor alimentari în țările industrializate și incidența IBD. (Boala afectează mai mult de un milion de oameni din Statele Unite și pare să fie în creștere.) Studiile altor grupuri l-au determinat pe Chassaing și colegii să se concentreze pe emulgatori - compuși asemănător detergentului care se transformă într-un amestec neted, cremos, pe care îl găsim în înghețată.