Demența: Fructul roșu care produce îmbunătățiri semnificative la nivelul memoriei

19 mai 2022   Actualitate

Demența începe să te sperie pe măsură ce îmbătrânești, dar cercetările sugerează tot mai mult că dieta ta de viață poate împiedica declinul creierului. Un nou studiu revizuit arată că există un fruct sare poate oferi beneficii cognitive și ajută la reducerea riscului de demență.

Demența este o suferință crudă, este o trecere lentă către moarte, atât pentru cel care suferă, cât pentru cei dragi. Cu toate acestea, cercetările continuă să arunce o speranță în lupta împotriva declinului creierului. O nouă cercetare publicată în jurnalul Frontieres indică puterea de stimulare a creierului de dieta potrivită.

Studiile, efectuate de cercetătorii de la Universitatea din East Anglia (Marea Britanie), demonstreză că dacă adaugi merișoare la dieta ta, asta poate ajuta la îmbunătățirea memoriei și a funcției creierului, și la scăderea colesterolului „rău”.

Cercetătorii au studiat beneficiile unei cani de merișoare pe zi în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 50 și 80 de ani.

Ei speră că descoperirile lor vor contribui la prevenirea bolilor neurodegenerative, precum demența.

Cercetătorul principal, Dr. David Vauzour, de la Școala de Medicină din Norwich , spune: „Se preconizează că demența va afecta aproximativ 152 de milioane de oameni până în 2050. Nu există un tratament cunoscut, așa că este esențial să facem modificări în stilul de viață, cum ar fi dieta, care ar putea contribuie la reducerea riscului de îmbolnăvire.

„Studiile anterioare au arătat că aportul alimentar mai mare de flavonoide este asociat cu o rată mai lentă de declin cognitiv și demență. S-a descoperit că alimentele bogate în antociani și proantocianidine, care conferă fructelor de pădure culoarea roșie, albastră sau violet, îmbunătățesc sănătatea.

„Afinele sunt bogate în acești micronutrienți și au fost recunoscute pentru proprietățile lor antioxidante și antiinflamatorii.

„Am vrut să aflăm mai multe despre modul în care merișoarele ar putea ajuta la reducerea neurodegenerării legate de vârstă”.

Specialiștii au investigat impactul consumului de merișoare, timp de 12 săptămâni, asupra funcției creierului și asupra colesterolului, iar asta în rândul a 60 de participanți sănătoși din punct de vedere cognitiv.

Jumătate dintre participanți au consumat pudră de merișoare, care poate echivala cu o cană sau 100 g de merișoare proaspete.  Studiul este unul dintre primele care examinează merișoarele și impactul pe care îl au asupra sănătății creierului la oameni.

Rezultatele au arătat că consumul de merișoare a îmbunătățit semnificativ memoria episodică vizuală, funcționarea neuronală și livrarea sângelui la creier.

Cei care au consumat merișoare au prezentat, de asemenea, o scădere semnificativă a LDL sau a nivelului de colesterol „rău”, despre care se știe că contribuie la ateroscleroză – îngroșarea sau întărirea arterelor cauzate de acumularea de plăci în mucoasa interioară a unei artere. Acest lucru susține ideea că merișorul poate îmbunătăți sănătatea vasculară.

.

Mai multe