Cum le afectează pe femei comentariile negative despre corpul lor. Răspunde psihologul Gaspar Gyorgy
Rușinea este una dintre cele mai greu de tolerat emoții umane, iar femeile au cel mai des astfel de sentimente legate de felul în care arată propriul corp, explică psihologul terapeut Gáspár György, într-o postare pe contul său de socializare.
Critica asupra corpului femeilor duce la emoții negative Foto: Shutterstock
Influencerul George Buhnici a intrat de curând în atenția publicului, în urma unor declarații controversate la adresa femeilor. Potrivit acestuia, „celulita și vergeturile” nu ar trebui să se regăsească pe trupurile doamnelor și domnișoarelor care merg la plajă, în bikini. Așa cum era de așteptat, internetul și presa au vuit, etichetând aceste declarații drept misogine.
Psiholoaga Jill A. Stoddard, director al Centrului pentru Managementul Stresului și Anxietății din San Diego afirmă în publicația Psiche Central că persoanele misogine „văd femeile ca obiecte și se simt îndreptățiți să se angajeze în interacțiuni sexuale cu ele. Ei cred că femeile care le resping sunt rele și nu își asumă responsabilitatea pentru faptul că sunt respinși de femei.” Grav este faptul că din punct de vedere statistic, bărbații misogini au un risc crescut de consum de substanțe și depresie. De asemenea, misoginia este în strânsă relație cu cu comportamentele sexuale nesigure și violența față de femei, explică publicația Psiche Central.
Legat de efectele comentariilor misogine asupra femeilor, psihologul psihoterapeut Gáspár György explică faptul că declanșatorul primar al rușinii, în rândul femeilor, este felul în carearată. „Dintr-o lipsă de educație emoțională și relațională, lumea le transmite constant mesajul că nu sunt suficient de tinere, de slabe, de frumoase. Iar pe locul doi se află maternitatea. Femeile fiind întrebate mereu de ce nu s-au măritat încă sau, dacă sunt căsătorite, de ce nu au copii.”, afirmă psihologul care face și o comparație între celor două sexe: „Așa cum declanșatorul primar al rușinii în rândul nostru, al bărbaților, este eșecul și să se dovedească că nu avem dreptate.”
Acesta vorbește în postarea sa și despre faptul că rușinea este una dintre cele mai greu de tolerat emoții umane : „Rușinarea ne stârnește o durere imensă, se bazează pe convingerea că nu suntem suficienți, că avem defecte majore și, din cauza lor, nu suntem vrednici de iubire și apartenență. Pentru a nu ne anestezia afectiv, atunci când trăim emoții dificile - așa cum este rușinea -, este esențial să găsim o persoană de încredere alături de care să punem în cuvinte ce trăim, ce simțim și ce gândim”, ne sfătuirește psihologul.
În social media au mai fost voci care s-au atras atenția femeilor care ar putea fi afectate, una dintre ele este cea a bloggeriței Miruna Ioani, care a scris pe blog: „Mereu vor exista păreri. Celulite, vergeturi. Până și slăbănogii le au” și a continuat: „Săpați de celulită, dacă asta vă doriți. Dar să nu credeți vreo clipă că cineva vă iubește în funcție de câtă aveți. Iar dacă cineva vă iubește după ce-a făcut inventarul de vergeturi, fugiți. Sunt șanse mari să nu fie cine vă doriți”.
Citește și Acestea sunt nevoile psihologice ale oricărui copil, învață să le identifici!