Al doilea caz de variola maimuţei în România
Ministerul Sănătăţii a anunţat un nou caz de variola maimuţei în ţara noastră, al doilea. Este vorba despre un bărbat de 32 de ani, care va rămâne în izolare.
Pacientul s-a prezentat la o clinică medicală din Bucureşti săptămâna trecută, iar astăzi, 14 iunie, s-a confirmat că este infectat cu variola maimuţei.
"Starea bărbatului este bună şi acesta va rămâne în izolare. A fost declanşată anchetă epidemiologică pentru stabilirea contacţilor direcţi", informează Ministerul Sănătăţii.
Primul caz de variola maimuţei în ţara noastră a fost depistat luni, 13 iunie, la un bărbat de 26 de ani din Bucureşti.
Ce este şi cum se manifestă variola maimuţei
Infecţia este cauzată de virusul variolei maimuţei, care aparține familiei ortopoxvirusului. Există 2 tipuri ale ale acestui virus, cel din Africa de Vest și cel bazinul Congo (Africa Centrală). Cu toate că tipul vest-african al virusului duce uneori la boli grave la unele persoane, boala este, de obicei, auto-limitată, informează Ministerul Sănătăţii.
Simptomele, care pot fi uşoare sau severe, sunt reprezentate, în principal, prin erupţii cutanate veziculoase. Cei mai mulţi pacienţi care s-au prezentat la clinicile de sănătate sexuală din Europa au prezentat erupţii şi leziuni la nivelul organelor genitale. Mai pot să apară: febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflaţi şi leziuni la nivelul gurii şi ochilor. Virusul variolei maimuţei intră în corp prin pielea lezată, tract respirator, nas, gură, ochi, fluide corporale. Transmiterea acestui virus nu se face însă cu uşurinţă.
Apropiată de variolă, această infecţie este considerată mai puţin gravă şi mai puţin contagioasă şi se vindecă spontan în câteva săptămâni. Rata de mortalitate variază de la 1% la 10%. Cazurile grave se produc mai ales la copii şi sunt asociate cu amploarea expunerii la virus, starea de sănătate a persoanei şi gravitatea complicaţiilor medicale. Boala nu are un tratment specific, ci unul de susţinere.
Infecţia poate fi prevenită în proporţie de 85% prin vaccinarea antivariolică. În prezent, se foloseşte un vaccin de a treia generaţie; este un vaccin viu nereplicabil, folosind o tulpină care nu se înmulţeşte în organismul uman.