A câștigat bătălia cu leucemia. Ce atitudine a avut în faţa bolii

19 iulie 2022   Actualitate

Tratamentul leucemiei este unul dur, iar lupta pentru viață este contracronometru. De aceea, pentru a învinge boala, pacienții trebuie să se înarmeze cu optimism, speranță, curaj și încredere în medicul curant.

Foto-simbol: Shutterstock

Ne-a mărturisit toate acestea Monica Bunaciu, care, după o luptă de 2 ani, a reușit să învingă leucemia acută limfoblastică. A aflat că este bolnavă în iarna anului 1994, la vârsta de 20 de ani, când lumea ei era plină de nenumărate planuri de viitor. Monica își amintește că se simțea din ce în ce mai obosită, apoi a făcut apă la plămâni (pleurezie) și a ajuns la spital. În urma unor analize amănunțite, a descoperit că suferă de leucemie. Visele ei păreau definitive spulberate, însă a decis să lupte cu toate armele, ca să învingă această afecțiune gravă.

Boala a revenit de două ori

A urmat o luptă pe care a fost la un pas să o piardă, căci după chimioterapie boala a revenit de două ori. Cum viața ei atârna de un fir de ață, singurii care și-au asumat riscul că o vor face bine au fost medicii din Italia. Astfel, Monica a trecut printr-un transplant de măduvă, operație pe care a făcut-o în anul 1996. Donator a fost sora ei mai mare, cu care a avut o compatibilitate de 100%. După transplant, a urmat o altă perioadă extrem de dificilă. „Am stat 5 luni în camera sterilă, pentru că am făcut complicații: pneumonie, edem cerebral, comă, semipareză. Apoi stai cu sabia lui Damocles deasupra capului încă 5 ani”, mărturisește cititoarea noastră. Riscul de recădere este foarte mare în primul an, apoi scade, iar după 5 ani este foarte mic.

Ca să învingă o astfel de maladie, înainte să înceapă tratamentul, pacientul trebuie să fie deschis, să aibă încredere în medic și să le lase celor din jur posibilitatea să-l ajute, să nu se închidă într-o carapace.

„Să ceară părerea mai multor medici, să se informeze, însă în momentul în care s-a decis asupra medicului curant, trebuie să se lase pe mâinile lui, să-l lase să-și facă meseria. Încrederea în doctor este vitală pentru a învinge boala”, spune Monica. Un loc la fel de important îl are și gândirea pozitivă.

Nu în ultimul rând, familia și prietenii joacă un alt rol major în procesul de vindecare. „Ai nevoie de prieteni, de rude, care să te ajute să nu te mai gândești la boală. Să stai la povești, să jucați cărți sau o partidă de șah”, povestește Monica. Astfel, este  important să nu fii tot timpul cu gândul la faptul că ești bolnav, să nu lași această idee să te doboare.

Experiența prin care a trecut a determinat-o pe Monica Bunaciu să înființeze, în anul 2006, Asociația Bolnavilor Români împotriva Leucemiei (ARIL). De atunci, a sprijnit mii de bolnavi care au primit acest diagnostic care te înfioară, cât și pe cei care suferă de alte afecțiuni hematologice.

Citeşte şi: Cum ştii că suferi de o boală a sângelui

Mai multe