Cea mai frecvent întâlnită formă de pneumonie interstiţială cronică, fibroza pulmonară idiopatică are o evoluţie imprevizibilă care poate duce chiar la deces. Prin lansarea campaniei #RespirăSperanţă, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune avertizează că semnele bolii pot trece neobservate şi întârzie diagnosticarea corectă.

Simptomele bolii nu sunt specifice, lucru care îngreunează diagnosticarea. Adesea, boala se manifestă prin tuse uscată, dificultăţi în respiraţie (dispnee) sau oboseală.

Aproximativ 25% din bolnavi pot suferi de depresie sau o pierdere treptată a independenţei personale, care coincide cu deteriorarea stării de sănătate şi creşterea incapacităţii de a efectua activităţi cotidiene de rutină.

Fibroza pulmonară idiopatică se poate manifesta diferit la fiecare persoană.

Unele persoane pot manifesta doar simptome uşoare ani de zile, pe când la altele boala poate progresa rapid. Cu toate acestea, speranţa de viaţă este, în medie, între 3 şi 5 ani.

Info

Boala este întâlnită mai des la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.

Cauza bolii este necunoscută

Cu toate că nu se cunosc cauzele bolii, se consideră că este consecinţa unor micro-leziuni repetate la nivelul plămânilor. Repararea anormală a acestor leziuni poate conduce la fibrozare progresivă şi la pierderea ireversibilă a funcţiei pulmonare.

Atenţie!

La nivel mondial, mai bine de 40.000 de cazuri noi de fibroză pulmonară idiopatică sunt depistate anual. În România nu sunt disponibile statistici oficiale cu privire la numărul cazurilor de FPI, însă specialiştii estimează că în ţara noastră sunt între 400 şi 500 de pacienţi cu aceasta boală. Dintre aceştia, mai puţin de 5% sunt diagnosticaţi corect.

Cum să descoperi boala din vreme

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) vine în sprijinul persoanelor care este posibil să sufere de fibroză pulmonară idiopatică şi celor dragi acestora prin iniţierea campaniei #RespirăSperanţă. Este primul proiect menit să informeze cu privire la aceasta boală. În cadrul campaniei va fi înfiinţat un club al pacienţilor, va fi lansat un website educaţional cu articole scrise sau verificate de specialişti şi vor fi distribuite broşuri informative.

Campania este susţinută de prof. as. dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, de prof. univ. dr. Voicu Tudorache, şeful catedrei de pneumologie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, de prof. univ. dr. Florin Mihălţan, dr. Irina Strâmbu şi de dr. Claudia Toma, de la Institutul „Marius Nasta”. Specialiştii s-au reunit la Bucureşti cu ocazia lansării campaniei şi au menţionat că este de un real ajutor pentru cei afectaţi de fibroza pulmonară idiopatică.

Mă bucur să fac parte din acest proiect mai ales pentru că fibroza pulmonară idiopatică este o boală cruntă şi, în acelaşi timp, dificil de diagnosticat. Sunt convins că toate aceste eforturi îi vor ajuta nu doar pe cei care au fost diagnosticaţi ci şi pe cei care prezintă riscuri, să-şi îmbunătăţească într-o mai mare măsură calitatea vieţii”, a preciza prof. univ. dr. Voicu Tudorache.

Găseşti o broşură cu tot ce trebuie să ştii despre fibroza pulmonară idiopatică şi detalii despre Campania #RespirăSperanţă pe www.apaa.ro şi pe pagina de Facebook a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune: www.facebook.com/APAARO