Zvonuri ┼či adev─âruri despre transmiterea virusului HIV

1 2 jpg jpeg

SIDA, sau sindromul imunodeficien┼úei dob├óndite, este o afec┼úiune care distruge imunitatea corpului ┼či las─â organismul predispus la infec┼úii. ├Än ciuda numeroaselor zvonuri r─âsp├óndite, virusul poate fi contactat doar prin anumite c─âi.

ÔÇťPrincipala cale prin care este r─âsp├óndit virusul HIV este prin schimbul de fluide ale corpului, ├«n special al secre┼úiilor genitale, schimb ce are loc ├«n timpul contactului sexualÔÇŁ, explic─â pentru Everyday Health doctorul Robert Grossber, director la Center for Positive Living si Clinica de Boli Infec┼úioase a Centrului Medical Montefiore. Pentru contactarea virusului, el trebuie s─â existe ├«n cantit─â┼úi suficient de mari pentru a p─âtrunde ├«n s├ónge.

Ce fluide sunt purt─âtoare de HIV?

Nu orice tip de secre┼úie a corpului poart─â virusul. Spre exemplu, nu po┼úi fi infectat cu HIV ├«n urma contactului cu saliv─â, lacrimi, sudoare, urin─â, materie fecal─â. Fluidele prin care se transmite cu adev─ârat virusul sunt: s├óngele, spermatozoizii, secre┼úiile vaginale ┼či laptele matern. Dintre acestea, cea mai mare concentra┼úie a virusului se g─âse┼čte ├«n s├ónge.

Cum puteţi evita contactarea virusului

Simplul contact cu fludele purt─âtoare de HIV nu este suficient. Acesta trebuie s─â p─âtrund─â ├«n celule sanguine. A┼čadar, o piele intact─â ┼či s─ân─âtoas─â este cea mai eficient─â barier─â ├«mpotriva infec┼úiei, ├«ns─â membranele moi ale gurii ┼či organelor genitale permit virusului s─â p─âtrund─â. ÔÇťAlte boli cu transmitere sexual─â care pot provoca r─âni deschise m─âresc riscul transmiteriiÔÇŁ, avertizeaz─â doctorul Grossberg.

HIV poate pătrunde in celulele sanguine prin contact sexual neprotejat, contactul pielii cu ace contaminate sau poate fi transmis de la mama la prunc prin laptele matern. Cea mai riscanta modalitate de contactare rămâne sexul anal.

Membranele implicate sunt mai sub┼úiri, iar rupturile pot ap─ârea mai u┼čor.

Informaţii adevărate sau zvonuri nejustificate

Este adevărat că nu trebuie neapărat să existe semne ale HIV-ului ca să fii seropozitiv, că virusul poate fi transmis chiar dacă nu ai boala SIDA sau dacă urmezi tratamente împotriva SIDA.

Virusul nu poate fi transmis prin contact normal cu personae infectate, mu┼čc─âturi de insecte sau animale, dona┼úii de s├ónge folosind ace sterile, jacuzzi sau bazine de ├«not, tatuaje sau piercing-uri.