Zgomotul avioanelor poate cauza boli cardiace

1 2 jpg jpeg

După ce au cercetat fenomenul, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că sunetul scos de aeronave poate avea consecinţe extrem de neplăcute pentru persoanele care locuiesc în apropierea aeropoartelor.

Stresul fonic provocat de sunetul puternic al avioanelor ar putea duce la apariţia afecţiunilor cardiace care pot fi soldate cu decese ori cu declanşarea accidentelor vascular cerebrale.

Cercetătorii britanici au implicat în aceast amplu studiu aproximativ 3,6 milioane de persoane care locuiesc în apropierea aeropoartelor.

Investigaţiilor lor au scos la iveală că în aceste zone riscul de apariţie a bolilor cardiace creşte cu 10-20%, faţă de riscul înregistrat în alte zone în care zgomotul depăşeşte limitele normale.

Rezultatele studiului au fost publicate în Jurnalul Britanic Medical.

Autorul studiului, doctorul Anna Hansell, care activează la Colegiul Imperial Londonez, a explicat că identificarea impactului pe care-l are expunerea la zgomot ar putea juca un rol important în menţinerea sănătăţii.

Cu toate acestea, adaugă omul de ştiinţă, este plauzibil faptul că nivelul depăşit de zgomot ar putea contribui la apariţia complicaţiilor de sănătate, precum sunt creşterea tensiunii arteriale sau tulburările de somn.