Zahărul, pericol pentru inima ta

1 2 jpg jpeg

Cercetătorii de la Centrul de Control şi Prevenţie a Bolilor au analizat decesele cauzate de bolile cardiovasculare şi obiceiurile nutriţionale în cazul a 11.000 de adulţi.

Cei care au luat între 17% şi 21% din calorii din „adaos de zahăr“ aveau un risc cu 38% mai predispuşi la boli de inimă grave. În cazul lor, adaosul de zahăr nu a provenit din fructe sau legume, ci din dulciuri sau produse cu îndulcitori artificiali.

Pericol şi pentru ficat

Medicul Quanhe Yang explică această situaţie prin creşterea tensiunii arteriale (mai multe studii au făcut legătura dintre tensiune şi zahăr).

De asemenea, spune el, zahărul ar putea cauza probleme la ficat, ceea ce ar conduce la niveluri ridicate de colesterol nesănătos şi la alţi factori contaminatori ai sângelui.

În concluzie, cu cât consumi mai puţin zahăr, cu atât este mai bine. Yang spune că băuturile îndulcite sunt cele mai întâlnite surse de „adaos de zahăr“ din dietele oamenilor. O singură cutie de băutură acidulată conţine 140 de calorii numai din zahăr.

Citeşte şi:

De cât zahăr avem nevoie?

Zahăr? Nu. Plante dulci!

Consumul excesiv de zahăr îndeseşte părul de pe corp

Cumpără produse cu puţin zahăr!

„Cei mai mulţi dintre noi mănâncă mai mult zahăr decât îşi dau seama. Şi îl luăm din surse care nici măcar nu ne trec prin cap.“, spune Anne Alexander, autor al cărţii „Dieta inteligentă a zahărului.“

„Cu toţii ştim că mâncăm zahărul atunci când consumăm o gogoaşă, dar te-ai aştepta ca un pahar de iaurt să conţină 33 de grame de zahăr? Producătorii de mâncare, indiferent de ce fel este ea, adaugă zahăr în orice, inclusiv în sosurile de la borcan, supele conservate. Cu siguranţă, subestimăm cantitatea de zahăr pe care o consumăm zilnic, punându-ne astfel viaţa în pericol“, a conchis Anne Alexander.

Medicul Yang ne sugerează să verificăm nivelul nutriţional înscris pe fiecare produs pe care îl cumpărăm şi să alegem acele produse care au cea mai scăzută cantitate de zahăr.