Vom avea mai mulţi medici

1 2 jpg jpeg

Cele 2.766 de posturi din sistemul sanitar rămase vacante în această iarnă vor fi deblocate la jumătatea lunii august, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Pe pagina de web www.ms.ro a fost deja postat proiectul de Hotărâre de Guvern privind ocuparea posturilor vacantate de personal de specialitate medico-sanitar, auxiliar sanitar şi personal de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare, din unităţile sanitare din reţeaua Ministerului Sănătăţii şi din unităţile sanitare al căror management a fost transferat la autorităţile administraţiei publice locale.

Este vorba despre 507 posturi de medici, 1.218 de asistenţi medicali şi 928 de posturi pentru infirmieri, ambulanţieri, brancardieri etc.

O statistică realizată la nivel european în urmă cu doi ani arăta că în România sunt 1,95 de medici la o mie de locuitori. Media în Uniunea Europeană este de 3,18 la o mie de locuitori. Peste 21.200 de cadre medicale şi personal auxiliar au părăsit sistemul românesc în ultimii trei ani.

Acest process de deblocare din august nu este singurul din acest an.

În primăvară, Ministerul Sănătăţii a mai deblocat 500 de posturi atât în unităţile din reţeaua proprie, cât şi în cele care sunt administrate de autorităţile locale. Concursurile de angajare pentru cele 500 de posturi sunt în curs de desfăşurare.