Vitamina D şi calciu, combinaţia care prelungeşte viaţa

1 2 jpg jpeg

Cercetările oamenilor de ştiinţă danezi, la care au participat peste 70.000 de persoane, dintre care mai multe femei, au scos la iveală o combinaţie de suplimente care ar putea adăuga ani vieţii.

În cadrul experimentului, unor voluntari le-au fost administrate doze de calciu cu vitamina D, iar altora suplimente placebo. După analize minuţioase, s-a constatat că la bărbaţii şi femeile care au luat vitamina D şi calciu s-a redus riscul de deces în următorii trei ani cu până la 9%, în comparaţie cu cei care au beneficiat de tratamentul placebo.

De precizat că vitamina D, administrată fără calciu, nu a mai avut acelaşi impact în aceea ce priveşte creşterea speranţei de viaţă.

„Din punctul meu de vedere, reducerea cu 9% a mortalităţii la nivel mondial a populaţiei în vârstă are o importanţă majoră“, a spus coordonatorul studiului Lars Rejnmark, de la Universitatea Aarhus din Danemarca.

„Cu excepţia renunţării la fumat, nu există alte intervenţii cunoscute până acum care să poată reduce riscurile de deces“, a adăugat omul de ştiinţă.

Rezultatele studiului au fost publicate în Jurnalului Clinic de Endocrinologie şi Metabolism.