Viermii de făină, aprobaţi pentru consumul uman. Sub ce formă se pot mânca

1 viermi faina jpg jpeg

Comisia Europeană a anunţat utilizarea viermilor de făină galbeni uscaţi pentru consumul uman. Iniţiativa vine în urma unei evaluări ştiinţifice riguroase.

„Statele membre au aprobat o propunere a Comisiei Europene care permite utilizarea viermilor de făină galbeni uscaţi ca aliment nou”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Aceştia pot fi consumaţi ca insecte uscate întregi, ca ingredient în diverse produse alimentare, ca pudră în produse proteice, ca biscuiţi sau produse pe bază de aluat.

„Strategia «De la fermă la consumator» identifică insectele ca sursă alternativă de proteine care poate sprijini tranziţia UE către un sistem alimentar mai durabil. Milioane de oameni consumă deja zilnic insecte. În plus, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), insectele sunt o sursă alimentară sănătoasă şi foarte nutritivă, cu un conţinut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale”, se mai spune în comunicatul Comisiei Europene.

În ianuarie, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor anunţa că viermele de făină a devenit prima insectă declarată sigură pentru a fi consumată de om. Este bine totuşi ca persoanele cu alergie la creveţi sau la acarieni să aibă reacţii şi la această insectă.

Este posibil ca în ţările europene să fie produşi burgeri, biscuiţi sau paste din vierme de făină aflat în stadiul de larvă.