VIDEO: vitaţi cosmeticele care au lista de ingrediente ca o lecţie de chimie

1 2 jpg jpeg

Din dorinţa de a ne păstra pielea tânără cât mai mult timp, mulţi dintre noi cheltuiesc sute de lei lunar pe cosmetice. Dar câte dintre acestea au, într-adevăr, efectele scontate şi câte grăbesc, de fapt, procesul de îmbătrânire, prin substanţele pe care le conţin? Greu de spus.

Există, totuşi, câteva recomandări ale medicilor dermatologi de care trebuie să ţinem cont atunci când ne alegem cremele de faţă, gelurile de duş şi şampoanele, dar şi produsele de make-up sau parfumurile.

Medicul dermatolog Oana Clătici, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti ne oferă câteva idei.

Parfumul poate ascunde peste 250 de substanţe. Dintre acestea multe ar putea fi alergenice. Acest lucru este mai puţin grav, pentru că nu este greu să-ţi dai seama că ai făcut o iritaţie. Însă, multe dintre acestea ascund şi lucruri grave. Trei dintre substanţele folosite la parfumuri sunt clar cu potenţial alergenic şi se mai ştie despre încă 20, spune dr. Clătici. Ftalaţii sunt extrem de nocivi, mai ales asupra materialului genetic De fapt, aceşti ftalaţi sunt substanţe utilizate pentru a creşte durabilitatea parfumului şi a culorii. CU cât vrem ca parfumul să fie mai persistent, cantitatea de ftalaţi este mai mare. Dacă avem parfum, vom avea ftalaţi mai mulţi şi efectele nocive sunt mai mari. Este demonstrat că ftalaţii interferează cu funcţia tiroidiană şi afectează şi sistemul reproducător.

Ftalaţii sunt utilizaţi şi la ojă, să dureze mai mult. Acest lucru ar trebui să ne dea de gândit. Gravidele nu trebuie să utilizeze nici lacul de unghii în exces, să aibă grijă la orice produs care se poate absorbi. Ameţeală, migrene, tuse, iritaţii ale pielii, hiperpigmentări – toate astea pot fi provocate de produsele cosmetice. Oricum noi suntem expuşi la poluare, la toxine.

Aşa că e bine să ne controlăm mai mult, avertizează dr. Clătici.

Trebuie să urmărim etichetele, măcar să nu fie menţionate parfumurile sintetice. HICC o moleculă sintetică, atranolul şi cloratranolul sunt alte două substanţe, de data asta naturale care dau mirosul de mosc, continuă dr. Clătici. Aluminiul există şi în alimente, în recipientele în care preparăm mâncarea, dar şi în antiperspirante.

Eu bănuiesc că aceste cantităţi mici din ele nu provoacă intoxicaţie. Aluminiul, în mod cert, este implicat în declanşarea bolii Alzheimer. Mai curând s-au descoperit parabeni în tumorile ţesutului mamar (cancerul de sân). Tot mai multe produse cosmetice au început să specifice: fără parabeni, fără conservanţi.

Există organisme independente care demonstrează că au efecte nocive. Parabenii sunt nişte conservanţi fără de care nu se poate produce un produs cosmetic pentru că împiedică multiplicarea bacteriilor. Aproape orice ingrediente din cosmetice ne poate dăuna. Noi trebuie să alegem răul mai mic.

S-a demonstrat că parabenii au o capacitate de a mima hormonul feminin, estrogen, care e implicat în cancerul de sân, de col uterin. Aşadar, încerci să eviţi. Dacă putem să alegem fără parabeni, asta ar trebui să facem, adaugă dr. Clătici.