VIDEO: Semnele ascunse care te anunţă că ai astm

1 2 jpg jpeg

Boala care scade capacitatea plămânilor, ne face să gâfâim când urcăm scările şi care ne poate provoca, din senin, crize ce pot fi fatale este subdiagnosticată în România. Partea proastă este că această afecţiune respiratorie afectează mai ales copiii, adolescenţii şi adulţii tineri, subliniază specialiştii. Iar în multe cazuri, la copiii sub 6 ani, nici măcar medicii nu-şi dau seama că răcelile repetate şi polipii problematici pot ascunde, de fapt, un astm. Medicul Ramona Nedelcu, specialistă în pneumologie la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“ din Bucureşti, ne-a învăţat la Adevărul Live cum să recunoaştem semnele ascunse ale astmului, dar şi factorii care pot declanşa o criză periculoasă.

Peste 90% din cazuri astmul bronşic este asociat cu rinita alergică, începe dr. Nedelcu. Într-o criză extremă de astm, are loc o hipersecreţie de mucus, musculatura bronhică se contractă, lipsind omul de oxigen. Şi în criză, şi în afara crize, se vine la medic cu exacerbare infecţioasă declanşată de diverşi factori (alergeni, ca fumul de ţigară, acarienii din praf, chiar şi părul sau blana animalelor din gospodărie). Chiar şi gripele sezoniere pot conduce la astm. Acest astm pacientul nu ştie că-l are, explică dr. Nedelcu.

De ce nu ştim că avem astm?

Astmul se manifestă, prin sufocare, prin senzaţie de constricţie toracică, prin tuse cu o uşoare expectorare care poată să apară dimineaţa sau în timpul nopţii. Aceste semne ne dau de gândit. Într-un context anume, tusea poate fi luată în considerare pentru această boală, explică dr. Nedelcu. Simptomele pot apărea dintr-o dată, dar şi în timp. Tusea poate fi unicul simptom şi să-l punem pe seama unei răceli. Simptomele pot să apară la pacienţii susceptibili, pe care nu prea le băgăm de seamă. Trec săptămâni după care manifestările sunt mult mai grave decât cele iniţiale.