VIDEO: Secretele succesului de a avea copii atunci când diagnosticul este infertilitate

1 2 jpg jpeg

Fertiliz─ârile in vitro cu bani de la stat nu mai sunt posibile ├«n Rom├ónia de un an. Dar oare erau acestea cu adev─ârat necesare? Este infertilitatea o problem─â de s─ân─âtate real─â ├«n Rom├ónia? ┼×i, mai ales, este ea bine investigat─â ┼či tratat─â? La aceste ├«ntreb─âri am c─âutat r─âspunsul ├«mpreun─â cu medicul specialist ├«n obstetric─â-ginecologie ┼či competen┼úe ├«n infertilitate Andreas Vythoulkas, de la Clinica Medsana din Capital─â.

Am aflat, de asemenea, care este v├órsta care ├«ncepe s─â pun─â probleme de fertilitate, at├ót ├«n cazul femeilor, c├ót ┼či al b─ârba┼úilor, ce investiga┼úii trebuie s─â facem pentru a depista cauzele exacte ale acestor probleme ┼či care este mai u┼čor de tratat, astfel ├«nc├ót s─â rezulte un copil s─ân─âtos: infertilitatea masculin─â sau cea feminin─â.

Nu v├órsta este cea care ridic─â probleme. Ne g├óndim la infertilitate atunci c├ónd un cuplu ├«ncearc─â s─â aib─â un copil mai bine de un an ┼či sarcina nu vine. Asta cu at├ót mai mult cu c├ót se trece de v├órsta de 35 de ani.

Dup─â aceast─â v├órst─â, ├«n organismul unei femei au loc anumite schimb─âri. Scade mult rezerva ovarian─â ┼či atunci riscul de a nu putea avea un copil este destul de mare. O femeie se na┼čte cu material genetic, cu o rezerv─â ovairan─â.

Practic avem "un depozit", din care se cheltuie ├«n fiecare lun─â c├ónd vine menstrua┼úia ┼či asta p├ón─â c├ónd se termin─â resursele ┼či apare menopazua. ├Än cazul b─âraba┼úilor, avem "o fabric─â". La fiecare dou─â luni, ei produc material genetic. Nu se nasc cu o cantiate anume, ca femeile.