VIDEO: OMS scade porţia zilnică de zahăr

1 2 jpg jpeg

Reprezentanţii OMS au ajuns la concluzia că este obligatoriu să reducem cantitatea de zahăr pe care o consumăm zilnic, dacă ţinem la sănătatea noastră.

Avertismentul specialiştilor vine după o revizuire a nu mai mult de 9.000 de studii în domeniu, care au dovedit efectele negative ale zahărului asupra organismului uman.

Din miile de cercetări, s-a constatat că îndulcitorul natural, care în trecut era considerat ingredientul-secret care măreşte pofta de mâncare şi bunădispoziţia, este o adevărată otravă pentru corp.

Zahărul intră în componenţa a nenumărate produse alimentare şi mâncăruri gătite, siropuri şi băuturi răcoritoare, dar poate fi regăsit şi pe etichetele supelor la plic, a pateurilor vegetale, de exemplu, şi chiar în biscuiţii săraţi.

Doctorul nutriţionist Francesco Branca aduce lămuriri în ceea ce priveşte cantitatea de zahăr pe care ar fi ideal s-o consumăm pe zi. „Ar trebui să ingerăm aproximativ 5% din cât mâncăm în total pe zi, dar este în regulă şi o cantitate de zahăr în proporţie de 10%“, spune nutriţionistul OMS.

Mai poţi citi pe aceeaşi temă:

VIDEO: Atenţie la alimentele care conţi cantităţi mari de zahăr

VIDEO: Mâncăm mai mult după ce bem sucuri light

Nivelul mare de zahăr din sânge îmbătrâneşte

În aceste condiţii, e bine să ştim că zahărul are aproximativ 4 calorii la 1 gram, iar o linguriţă de zahăr are în jur de 15 calorii. Dacă ţinem cont de recomandarea OMS, o persoană care consumă în jur de 2.000 de calorii pe zi ar trebui să scadă zahărul zilnic la 25 de grame.

Nu e o pedeapsă aşa de aspră, nu-i aşa? Poate că nu, însă lucrurile se schimbă dacă luăm în considerare, spre exemplu, că o doză de suc pe bază de cola de 333 ml are nu mai puţin de 35 de grame.

În urmă cu câteva zile, doctorul britanic Sally Davies a atras atenţia că zahărul dă dependenţă şi este necesar să se reducă doza zilnică de zahăr ingerată, pentru a reduce numărul mare de obezi.

„Avem o generaţie de copii care, din cauză că sunt supraponderali, s-ar putea nu trăiască atât de mult ca generaţiile noastre“, a încheiat Sally Davies.

Iată câte linguriţe de zahăr are o sticlă de băutură acidulată pe bază de cola: