VIDEO: OMS scade porţia zilnică de zahăr

1 2 jpg jpeg

Reprezentanţii OMS au ajuns la concluzia că este obligatoriu să reducem cantitatea de zahăr pe care o consumăm zilnic, dacă ţinem la sănătatea noastră.

Avertismentul speciali┼čtilor vine dup─â o revizuire a nu mai mult de 9.000 de studii ├«n domeniu, care au dovedit efectele negative ale zah─ârului asupra organismului uman.

Din miile de cercet─âri, s-a constatat c─â ├«ndulcitorul natural, care ├«n trecut era considerat ingredientul-secret care m─âre┼čte pofta de m├óncare ┼či bun─âdispozi┼úia, este o adev─ârat─â otrav─â pentru corp.

Zah─ârul intr─â ├«n componen┼úa a nenum─ârate produse alimentare ┼či m├ónc─âruri g─âtite, siropuri ┼či b─âuturi r─âcoritoare, dar poate fi reg─âsit ┼či pe etichetele supelor la plic, a pateurilor vegetale, de exemplu, ┼či chiar ├«n biscui┼úii s─âra┼úi.

Doctorul nutri┼úionist Francesco Branca aduce l─âmuriri ├«n ceea ce prive┼čte cantitatea de zah─âr pe care ar fi ideal s-o consum─âm pe zi. ÔÇ×Ar trebui s─â inger─âm aproximativ 5% din c├ót m├ónc─âm ├«n total pe zi, dar este ├«n regul─â ┼či o cantitate de zah─âr ├«n propor┼úie de 10%ÔÇť, spune nutri┼úionistul OMS.

Mai po┼úi citi pe aceea┼či tem─â:

VIDEO: Atenţie la alimentele care conţi cantităţi mari de zahăr

VIDEO: Mâncăm mai mult după ce bem sucuri light

Nivelul mare de zah─âr din s├ónge ├«mb─âtr├óne┼čte

├Än aceste condi┼úii, e bine s─â ┼čtim c─â zah─ârul are aproximativ 4 calorii la 1 gram, iar o linguri┼ú─â de zah─âr are ├«n jur de 15 calorii. Dac─â ┼úinem cont de recomandarea OMS, o persoan─â care consum─â ├«n jur de 2.000 de calorii pe zi ar trebui s─â scad─â zah─ârul zilnic la 25 de grame.

Nu e o pedeaps─â a┼ča de aspr─â, nu-i a┼ča? Poate c─â nu, ├«ns─â lucrurile se schimb─â dac─â lu─âm ├«n considerare, spre exemplu, c─â o doz─â de suc pe baz─â de cola de 333 ml are nu mai pu┼úin de 35 de grame.

├Än urm─â cu c├óteva zile, doctorul britanic Sally Davies a atras aten┼úia c─â zah─ârul d─â dependen┼ú─â ┼či este necesar s─â se reduc─â doza zilnic─â de zah─âr ingerat─â, pentru a reduce num─ârul mare de obezi.

ÔÇ×Avem o genera┼úie de copii care, din cauz─â c─â sunt supraponderali, s-ar putea nu tr─âiasc─â at├ót de mult ca genera┼úiile noastreÔÇť, a ├«ncheiat Sally Davies.

Iată câte linguriţe de zahăr are o sticlă de băutură acidulată pe bază de cola: