VIDEO Obezitatea, determinată de la 5 ani

1 2 jpg jpeg

Studiul publicat în revista americană New England Journal of Medicine arată că riscul de a deveni obezi până în clasa a patra este de patru ori mai mare în rândul copiilor care au fost supraponderali la grădiniţă, spre deosebire de cei care au avut o greutate normală.

Oamenii de ştiinţă au analizat datele provenite de la un sondaj realizat în rândul copiilor de la grădiniţe între 1998 şi 1999. Acest sondaj reprezintă un eşantion al tuturor copiilor înscrişi la grădiniţe în această perioadă în Statele Unite ale Americii. Ceea ce înseamnă aproximativ 3,8 milioane, precizează autorii studiului.

14 ani, vârsta-cheie

Profesorul Solveig Cunningham, autorul principal al cercetării, spune că „examinând incidenţa obezităţii la aceste vârste fragede şi evoluţia sa am putea să ne informăm despre natura acestei epidemii, vârsta cu cea mai mare vulnerabilitate şi grupurile care întâmpină cele mai mari riscuri de a deveni obeze“.

Studiul a arătat că peste 12,4% dintre copiii americani de la grădiniţă erau obezi şi 14,9 % supraponderali. Pentru aceste date, autorii s-au bazat pe indicele de masă corporală infantilă stabilită de Centrul Federal de Control şi Prevenire a Maladiilor. Rata de obezitate a fost cu până la 20,8% mai mare în rândul copiilor cu vârsta medie de 14,1 ani.

Citeşte şi:

Obezitatea infantilă poate duce la orbire

Obezitatea infantilă, un fenomen în creştere

Obezitatea scade durata de viaţă cu 4 ani

Obezitatea, moştenire de familie?

Greutatea la naştere, rol important

20% dintre copiii care făceau parte din familii foarte bogate au avut cea mai mică incidenţă a obezităţii la grădiniţă, comparativ cu cei din celelalte grupuri socio-economice.

Potrivit acestei cercetări, copiii care au avut o greutate mai mare la naştere (peste patru kilograme) şi au fost supraponderali la grădiniţă au înregistrat cel mai mare risc de a deveni obezi înaintea de vârsta de 14 ani.

,,Noi avem indicii că unii factori dinainte de naştere şi din primii ani de viaţă joacă un rol important în obezitate", precizează profesorul Cunningham.