VIDEO: Mituri despre sănătatea dinţilor, demontate de specialişti

1 2 jpg jpeg

La toate curiozităţile despre îngrijirea corectă a danturii răspund specialiştii Alexandru Brezoescu şi Marina Necşulescu, la Adevărul Live. Nu mai este niciun secret că românii sunt printre codaşii Europei la sănătatea orală şi la cantitatea de pastă de dinţi folosită într-un an. Aceste lucruri sunt confirmate de mai toate statisticile. Cât de mult influenţează alimentaţia apariţia sensibilităţii dentare şi a cariilor şi cum trebuie să ne igienizăm corect dantura ca să ne asigurăm un zâmbet fără defecte ne spune medicul Alexandru Brezoescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Bucureşti. Iar despre cele mai moderne şi mai comode metode de îndreptare a dinţilor chiar şi la vârste mai înaintate ne va povesti medicul ortodont Marina Necşulescu, de la Clinica Smile Factory.

Statisticile se schimbă de la an la an. O foarte mare greutate o au campaniile media despre importanţa igienei bucale. După ultima statistică, În România, în mediul urban, un cetăţean consumă două tuburi de pastă pe an. În Germania, acelaşi cetăţean consumă 10 tuburi de pastă de dinţi. În zona rurală, această statistică este şi mai dezastruoasă. Informaţia ajunge mai greu în zonele rurale, cabinetele de stomatologie nu prea mai există, veniturile sunt mici... toate astea contribuie la acest aspect, la acest consum mic, nesemnificativ de pastă sau de periuţe de dinţi, începe dr. Brezoescu.

Sarea şi bicarbonatul sunt folosite pentru a se spăla pe dinţi. Decât deloc, mai bine aşa. Cavitatea bucală face parte din corpul omenesc. Orice afecţiune a ei influenţează negativ cu afecţiunile cardiorespiratorii, cu diabetul cu multe altele. Pentru un transplant, de exemplu, cavitatea bucală trebuie să fie perfectă. Consider că trebuie să acordăm aceeaşi atenţie gurii ca şi inimii, rinichilor, adaugă medicul Brezoescu. Copii de la căminele defavorizate nu au văzut cum arată o periuţă de dinţi.

Este foarte important ca în şcoli şi licee trebuie să existe personal specializat care să instruiască copiii, spune dr. Necşulescu. Înainte de Revoluţie, exista un sistem foarte bun de cabinete stomatologice în şcoli. După Revoluţie, medicii stomatologi şcolari erau bugetari, salariul mic, aşa că au migrat în mediul privat. Acum depunem efortul pentru a crea stomatologie pediatrică. Când vom avea specialişti, copiii vor beneficia de asistenţă medicală specializată în stomatologie.

Copiii sunt în creştere, au nevoie de alt specialist, nu se aplică aceleaşi lucruri ca pentru adult: dinţii de lapte, formarea maxilarului, profilaxia etc. Medicul stomatolog poate să îndrume aceşti copii. Astfel vom avea garanţia că la adulţi vom avea o patologie dentară diminuată, continuă dr. Brezoescu.