Video: Experiment Adevărul Live: cât zahăr conţin deserturile şi gustările preferate ale copiilor

1 2 jpg jpeg

Excesul de zahăr în produsele destinate copiilor este una dintre strategiile de marketing ale uriaşilor din industria alimentară. În plus, cu cât mâncăm mai mult zahăr, cu-atât mai mult am mânca, pentru că declanşează anumite mecanisme în creier. Medicul specialist în nutriţie comportamentală Anamaria Iulian ne-a ajutat să cuantificăm zahărul din deserturile, gustările sau chiar mesele de dimineaţă preferate ale copiilor la Adevărul Live. Principalele declaraţii „Este o problemă. Toţi suntem grăbiţi şi ne premiem copiii cu ceva dulce, în loc de o vorbă bună. Mamele au şi ele o adicţie faţă de dulce. Nu înţeleg că acei copii ai nevoie de produse cu glucide cu eliberare rapidă. Pe de altă parte, acest gust dulce este o experienţă dobândită. Putem să-l tratăm ca pe orice plăntuţă pe care o savurăm. Învăţăm să mâncăm dulce, dar putem să ne şi dezvăţăm“, arată medicul specialist în nutriţie comportamentală Anamaria Iulian. „Copilul poate să fie dezvăţat, dar mai întâi mama trebuie dezvăţată. Dacă ea va înţelege că dulcele nu este în favoarea ei, atunci şi copilul va putea înţelege“, mai spune ea.

„Zahărul este combustibilul cu care funcţionează creierul. Are nevoie de el pentru a ne da energie, dar este şi ceva care duce la producerea de opioide care dau senzaţia de bine. Dar avem şi hormonul bunei dispoziţii, serotonina. Stimulentele cum ar fi ciocolata, ţigara eliberează în organism anumite substanţe care ne readuc energia. Aşa ajungem dependeţi de zahar, de cafea, de nicotină“, spune Anamaria Iulian.

„Foamea este o senzaţie negativă, care trebuie combătută în jumătate de ora, iar starea de saţietate este o stare de bine care poate să dea dependenţă de mâncare. Eu pot să trăiesc de aceste stimulente, dar avem nevoie de o strategie. Avem nevoie de propria dorinţă şi de cineva care să ne îndrume“, completează mediul.

„O etichetă corectă ar trebui să conţină informaţii nutriţionale şi informaţii despre energia pe care o conferă alimentul. Este recomandat să consumăm alimente cu cinci grame de glucide la suta de grame de produs. Din aceste glucide este important cânt anume se rezumă la fibre. Dacă produsul nu conţine fibre, zahărul se va duce rapid. Cei care sunt dependeţi de dulce au kilograme în plus, astfel se secretă multă insulină“, spune ea.