VIDEO. Despre cei mai mici bebelu┼či n─âscu┼úi ├«nainte de termen

1 2 jpg jpeg

Rom├ónia se situeaz─â pe primul loc ├«n Europa la capitolul mortalitate infantil─â. Prima cauz─â a deceselor ├«naintea v├órstei de 5 ani este pneumonia, iar pe locul al doilea sunt complica┼úiile asociate na┼čterilor premature.

Medicul neunatolog C─ât─âlina Iordan a fost ast─âzi ├«n studioul Adev─ârul Live, la ora 15.00, unde ne-a povestit despre cei mai mici bebelu┼či de care a avut grij─â ┼či pe care i-a salvat. Cine risc─â s─â nasc─â prematur ┼či care sunt riscurile la care sunt expu┼či copiii veni┼úi pe lume ├«nainte de termen, am aflat ├«n emisiunea de ast─âzi.

Care au fost cei mici copii pe care i-aţi îngrijit?

Am ├«ngrijit recent ni┼čte bebelu┼či de 570 ┼či 600 grame, 23 de s─âpt─âm├óni ┼či 6 zile. Cu c├ót sunt mai mici, cu c├ót mai pu┼úin preg─âti┼úi sunt s─â fac─â fa┼ú─â vie┼úii extrauterine. ├Äncerc─âm s─â reducem complica┼úiile la care sunt supu┼či ┼či s─â le oferim ┼čansele la supravie┼úuire. Sunt foarte fragili, toate sistemele, de la tegumente, la sistemul digestive sunt foarte fragile. Dar cu noile tehnologii ├«i putem ajuta.

Care sunt ┼čansele de supravie┼úuire?

┼×ansele de supravie┼úuire scad ┼či cresc riscurile de complica┼úii cu c├ót e mai mic─â v├órsta gesta┼úional─â. De aceea toate monitoriz─ârile respira┼úirii, circulatorii ne ajut─â s─â intervenim. Mul┼úi dintre ei vin cu diverse probleme din burtic─â, din acest motiv n─âsc├óndu-se prematur. Dac─â nu reu┼čim s─â-i sus┼úinem ventilator, ├«i putem pierde. Cu mul┼úi dintre ei ├«ncerc─âm s─â ini┼úiem o nutri┼úie enteral─â c├ót mai cur├ónd, cu lapte matern, el fiind cel mai bine tolerat ┼či f─âc├óndu-le cel mai bine.