VIDEO. Cele mai eficiente trucuri pentru a feri copiii de boli şi de obezitate

1 2 jpg jpeg

Invitatele au împărtăşit cauzele problemelor cu greutatea a tot mai multor copii români şi, bineînţeles, soluţiile cele mai eficiente pentru o nouă generaţie sănătoasă şi longevivă.

Invitatele au împărtăşit cauzele problemelor cu greutatea a tot mai multor copii români şi, bineînţeles, soluţiile cele mai eficiente pentru o nouă generaţie sănătoasă şi longevivă.

Un milion de decese sunt provocate anual de inactivitatea fizică în Europa, potrivit statisticilor internaţionale. Aflăm de la invitaţii de astăzi Adevărul Live cum stă România la capitolul mişcare şi ce e de făcut pentru a le deschide copiilor apetitul pentru sport, pentru joaca în aer liber.

Vorbim despre campaniile în şcoli din cadrul Mişcarii Naţionale „Şi eu trăiesc sănătos - SETS“, dar şi despre cât de eficienţi au fost cei 4 ani de campanii în schimbarea stilului de viaţă al copiilor români.

Intră în dialog cu noi şi adresează-le întrebări invitaţilor noştri.

"Copiii nu se joacă, stau în case. Copiii fac mai puţin de jumătate de kilometri pe zi. Constanţa este cea mai valoroasă", spune psihologul Aurora Liiceanu.

În momentul de faţă, şi copiii, şi noi suntem unui exces de inforamaţii, atât în ceea ce priveşte nutriţia şi suplimentele alimentare, stilul de viaţă şi atunci suntem bulversaţi atunci când trebuie să facem alegeri.

Ce înseamnă calitate?

Avem prea multe sortimente de pâine, de exemplu. Nu aş şti ce să recomand cu exactitate.

Şi în Maramureş, locuitorii nu mai fac pâine în acasă. Cumpără pâine feliată. În Franţa, de exemplu, pâinea uscată e la mare preţ, în timp ce pâinea albă este evitată.

Cunosc oameni tineri care şi-au cumpărat bucătării moderne, cu toate noi în ele, care nu sunt folosite decât pentru preparea cafelei.

Copilul ajunge la şcoală cu transportul în comun, 3 ore şi jumătate stau în bancă, apoi vin acasă într-un apartament, mănâncă, dacă mama i-a gătit ceva, studiază sau se joacă.

Aproximativ petrec 2 ore pe zi în faţa de telivzorului. În weekend se joacă mai mult decât într-o zi obişnuită.

Cam 10 ore pe zi de la oraş este sedentar. Părinţii care vin istoviţi de la serviciu şi stau pe canapea.

În acest moment suntem 7 miliarde şi hrănirea populaţiei cu alimente bio este nefezabil. Să recunoaştem acest lucru.

Mediul citatdin în care trăim, modul de acces la educaţie, exemplul părinţilor toate contribuie la profilul greutăţii copiilor.

Lumea s-a schimbat. Lumea dorinţelor şi preferinţelor s-a schimbat foarte mult. De ce trebuie să poftesc eu la căpşuni în decembrie. Noi suntem de-ai locului şi suntem genetic formaţi să mâncam anumite lucruri. Există această atitudine de sfidare. Sunt mode. Până la urmă există o simplitate a gătitului. Aşa cum la ţară ţi se spune că la ciuperci nu se pune leuştean, ci mărar.

"Un copil mişcător e mult mai greu de crescut decât un copil sedentar", a punctat Aurora Liiceanu.

Silivia Bucur îndeamnă societatea civilă, mass-media să ajute la crearea unei mişcări în societate pro-mişcare. E necesar să vină specialiştii şi să ofere informaţii.

"Preocuparea pentru hrana sănătoasă îţi ia 24 de ore. Înnebuneşti. Stilul de viaţă este o formulă personală până la urmă. Nu trebuie să mă iau după ce mămâncă Angelina Jolie", precizează Aurora Liiceanu.