VIDEO Ce trebuie s─â ┼čtii despre distonia laringian─â

1 2 jpg jpeg

Unele persoane fac glume ┼či spun c─â o persoan─â care vorbe┼čte a┼ča este rud─â cu Robocop. Nu prea e de glumit pe seama unor persoane afectate de distonie.

Ce este Distonia laringian─â

Distonia laringian─â este o tulburare neurologic─â de mi┼čcare. Orl-i┼čtii ├«i spun disfonie spasmodic─â, din cauza spasmelor involuntare ap─ârute la nivelul coardelor vocale. Bolnavul va ├«ncepe s─â vorbeasc─â ├«ntrerupt, afect├óndu-i calitatea vocii ┼či implicit a vie┼úii.

Distonia este considerat─â o boal─â rar─â. Aceasta poate afecta doar o anumit─â parte a corpului sau mai multe. Astfel, apare la mu┼čchii g├ótului, ai fe┼úei, ochilor, maxilarului, limbii sau la coardele vocale.

Nu se cunoa┼čte exact cauza real─â a acestui sindrom ce reune┼čte un set de simptome, ├«ns─â neurologii afirm─â c─â s-ar datora unui dezechilibru la nivelul ganglionilor bazali din creier. Ace┼čti ganglioni reprezint─â o mas─â de materie cenu┼čie localizat─â inferior de ventriculul III ┼či sunt responsabili de coordonarea mi┼čc─ârilor.

Tipuri de distonie laringian─â

- de tip aductor, ├«n acest caz vorbitul duce la contractarea involuntar─â, anormal─â ┼či ├«n exces a mu┼čchilor laringelui, care aduc ├«mpreun─â coardele vocale. Prin acest lucru se produce efectul de strangulare a vocii ┼či pauze scurte ├«n vorbire.

- de tip abductor, aici apare o contractare puternic─â ┼či involuntar─â a mu┼čchilor care separa coardele vocale, situa┼úie ce va determina vorbitul ├«n ┼čoapt─â.

- o combina┼úie din cele dou─â tipuri de distonie laringian─â, adductor ┼či abductor. Persoana poate avea am├óndou─â felurile de spasme involuntare. Acestea vor fi ├«nso┼úite de un tremor al vocii, ori de un tremor care afecteaz─â g├ótul ┼či fa┼úa.

Diagnosticare

Este dificil de diagnosticat la noi ├«n ┼úar─â, iar neurologii ┼či orl-i┼čtii ├«┼či cam trimit pacientul de la unul la altul. Este foarte important istoricul s─ân─ât─â┼úii bolnavului pentru a pune un diagnostic corect. De asemenea, medicii ORL ├«┼úi cer s─â faci urm─âtoarele investiga┼úii: stroboscopie, fibroscopie.

┼×i psihologilor li se cere opinia ├«n aceast─â problem─â de s─ân─âtate, pentru a confirma sau infirma dac─â este o tulburare pe fond psihic. Neurologii te trimit s─â faci RMN cerebral ┼či nu numai. De multe ori, rezultatele acestor investiga┼úii nu indic─â nicio problem─â, nici la nivelul g├ótului, nici la cel al capului.

O analiz─â extrem de util─â pentru diagnosticare ┼či pentru dozarea corect─â a injec┼úiilor cu toxin─â botulinic─â este Electromiografia (Emg-ul) ├«n mu┼čchii laringelui. Din p─âcate necesit─â ni┼čte ace speciale ┼či nu se face la noi ├«n ┼úar─â.

Injecţii cu toxină botulinică

La ora actual─â, distonia laringian─â se trateaz─â cu injec┼úii cu toxin─â botulinic─â ├«n mu┼čchii laringelui, odat─â la 3-4 luni. De┼či ├«n SUA ┼či alte ┼ú─âri injec┼úiile acestea se fac la nivel local, la noi se fac fie prin intubare (cu ajutorul anesteziei generale), fie prin nas (cu ajutorul fibroscopiei).

Persoanele care au în familie pe cineva bolnav de Parkinson pot răspunde la un medicament levodopa (formă sintetică de dopamină).

Eliminarea stresului ┼či exerci┼úiile foniatrice regulate pot ├«mbun─ât─â┼úi calitatea vocii.

├Än Rom├ónia exist─â la Timi┼čoara o asocia┼úie a pacien┼úilor cu distonie ┼či se nume┼čte Asocia┼úia ChildrenÔÇÖs Joy.