VIDEO: Cât de mult dăunează fumatul în sarcină

1 2 jpg jpeg

Din cercetările oamenilor de ştiinţă din Marea Britanie reiese că viitoarele mame care continuă să fumeze în timpul sarcinii pot naşte prematur sau pot suferi avorturi spontane.

În fiecare an se produc aproximativ 2.200 de naşteri premature din cauza acestui viciu şi se înregistrează 5.000 de avorturi.

Expertul Linda Bauld, de la Centrul de Studii pentru Controlul Tutunului din Nottingham, Marea Britanie, spune că acest raport îngrijorător trebuie să fie luat în considerare de către autorităţi şi de către oficialii din domeniul sănătăţii, de la care se aşteaptă măsuri în acest sens.

Omul de ştiinţă atrage atenţia asupra nevoii de conştientizare a viitoarelor mame de a înţelege ce rău le pot face copiilor, pe care ar trebui să-i protejeze, dacă şi-i doresc.

Cu toate că mesajele de avertizare asupra riscurilor de sănătate aduse de fumat s-au înmulţit şi au devenit din ce în ce mai agresive, multe viitoare mămici nu se pot lăsa de fumat.

Fie din inconştienţă ori din cauza acumulării de informaţii prea puţine legate de bolile la care este expusă atât femeia, cât şi viitorul copil, fie este ignorantă.

Satisticile la nivel mondial arată că aproximativ 1 femeie însărcinată din 5 continuă să fumeze în timpul celor 9 luni de graviditate, fără să ia în considerare că fătul este expus fumatului pasiv.

Viciul fumatului poate să determine apariţia sarcinei extrauterine, iar riscul este direct proproţional cu doza de nicotină inspirată de fiecare femeie în parte.

Cele mai importante riscuri la care se expune o femeie fumătoare gravidă sunt: predispoziţia de a suferi avort spontan, sângerare în timpul sarcinii, naştere prematură, malformaţii fetale şi decesul intrauterin al fătului.

Când un cuplu se hotărâşte să aibă copii, mama fumătoare trebuie să renunţe la ţigări cu cel puţin o jumătate de an înainte de concepţie.