Verifică-ţi gratuit aluniţele!

1 2 jpg jpeg

Este al cincilea an consecutiv ├«n care la ├«nceput de var─â au loc Zilele Protec┼úiei Solare, o campanie care a ├«nlesnit p├ón─â acum unui num─âr de 10.700 de persoane accesul gratuit la consulta┼úii dermatologice ┼či depistarea a circa 280 de leziuni suspecte. Anul acesta, sunt implica┼úi peste 250 de medici dermatologi din peste 40 de ora┼če din ┼úar─â.

Pentru o programare la un consult, se poate accesa www.protectiasolara.ro, unde, la sec┼úiunea ÔÇ×Despre campanieÔÇŁ, prin selectarea ora┼čului dorit din list─â, se g─âsesc programul medicilor, adresele clinicilor ┼či numerele de telefon.

De ce e necesar un control dematologic anual

Circa 200.000 de cazuri noi de melanom sunt depistate ├«n fiecare an, iar ├«ntre 50% ┼či 70% din cancerele de piele sunt cauzate de expunerea excesiv─â la razele UVA ┼či UVB. De aceea, sunt importante evitarea intervalul orar 11:00 ÔÇô 16:00 ┼či aplicarea unei lo┼úiuni adaptate tipului de piele la fiecare 2 ore, dup─â ├«not sau dup─â o transpira┼úie ├«n exces. Din p─âcate, 30% din rom├óni nu folosesc protec┼úie solar─â, iar 1 din 2 persoane n-a fost niciodat─â la un control dermatologic pentru aluni┼úe.

Medicul Lucian Russu, specialist dermato-venerologie, avertizeaz─â: ÔÇ×Melanomul malign este una din cele mai agresive tumori maligne. (ÔÇŽ) Apare cel mai frecvent la nivel cutanat, dar se poate prezenta ├«n orice ┼úesut ce con┼úine celule pigmentare. La sexul feminin s-au observat localiz─âri frecvente la nivelul membrelor inferioare, iar la sexul masculin la nivelul trunchiuluiÔÇť.

Medicii recomand─â un control dermatologic anual. Cei care din diverse motive nu pot ajunge la dermatolog, pot verifica singuri aluni┼úele pentru a observa eventuale asimetrii, forme neregulate, schimb─âri de diametru ┼či culoare.

Cifr─â

90% din cancerele de piele sunt tratabile dac─â sunt diagnosticate la timp.