Vanilia alungă stresul şi problemele digestive

1 2 jpg jpeg

De la industria alimentară, până la cea cosmetică, mulţi adoră vanilia, însă puţini ştiu că are o serie de proprietăţi curative care o fac atât de căutată. Reţine că vanilia nu este doar un condiment. Spre exemplu, te poate ajuta să ameliorezi simptomele depresiei, ar combate cancerul şi acţionează şi ca afrodisiac. Îţi mai poate fi de folos în prevenirea bolilor cronice, îmbunătăţeşte creşterea podoabei capilare, tratează acneea şi protejează sănătatea inimii.

Planta este bogată în vanilină şi acid vanilic, dar mai conţine şi antioxidanţi, răşini, uleiuri esenţiale, de altfel are în jur de 150 de arome. Dintre substanţele chimice prezente mai fac parte şi acidul acetic şi cel caproic, dar şi vitamine din clasa B-urilor: tiamina (vitamina B1), riboflavina (B2), acidul pantotenic (vitamina B5).

Ajută la îmbunătăţirea digestiei

Încă din vechime a fost un aliat în acest sens. Parfumul vaniliei te scapă de greaţă, iar dacă îţi faci o infuzie din acest remediu ai şanse mari să reduci inflamaţia apărută la nivelul intestinelor şi vei preveni senzaţia de vomă, dar şi crampele ori diareea.

Proprietăţi tămăduitoare

Vanilia, pentru că are o cantitate mare de antioxidanţi, ajută să prevină extinderea celulelor şi a ţesuturilor bolnave în corp şi, de asemenea, contribuie la regenerarea naturală a organismului. Ba mai mult, pentru că acţionează omorând bacteriile, protejează sistemul de apărare a organismului, reduce stresul şi, în acest mod, îţi va fi mult mai uşor să-ţi revii după o boală sau dacă ai o leziune.

Reduce efectele alcoolismului

Vanilina, principalul atu al vaniliei, luptă împotriva proceselor inflamatorii apărute în corp şi în special atunci când e afectat ficatul de consumul de alcool în exces. Mai ajută şi în cazul problemelor cauzate de gută, artite.

Te scapă de stres

În acest sens poţi încerca masajul cu ulei de vanilie, aroma specifică te va relaxa imediat şi-ţi va calma simţurile. Extractul din acest ingredient natural este un remediu excelent pentru lupta contra stresului cronic şi a stărilor anxioase. Bineînţeles, dacă te confrunţi cu probleme majore de sănătate, trebuie mai întâi să ceri sfatul medicului.

Ameliorează simptomele răcelii

Dacă te lupţi cu răceala şi tusea ori ai o infecţie la nivelul aparatului respirator ai putea încerca drept remediu extractul de vanilie fiindcă are proprietăţi antiinflamatorii, antibacteriene şi analgezice.

Un păr sănătos şi o piele fără coşuri

Nu degeaba industria cosmetică foloseşte acest remediu pentru a minimaliza căderea şi ruperea firelor de păr. Pentru asta, ai nevoie de un masaj capilar cu ulei esenţial de vanilie, pe care l-ai diluat înainte într-un ulei vegetal de floarea-soarelui sau de măsline. Procedezi astfel pentru că nu e indicat să aplici pe piele uleiul esenţial care este într-o concentraţie foarte mare, şi-ţi poate provoca iritaţii la nivelul epidermei. Pui câteva picături în palmă şi masezi uşor scalpul în zonele cu probleme.

Astfel, se va îmbunătăţi circulaţia la nivelul capului, se va întări firul de păr şi se va încuraja creşterea podoabei capilare. În ceea ce priveşte lupta contra acneei, află că florile de vanilie te ajută să remediezi această problemă inestetică, pentru că elimină infecţia şi grăbesc vindecarea ţesutului.

Ştiai că...

...extractul de vanilie te poate scăpa de kilogramele în plus? Unele studii au demonstrat că această plantă lucrează şi împotriva poftei de mâncare excesive. În primul rând scade colesterolul „rău“ şi eficientizează astfel metabolismul.

De reţinut

În comerţ dar şi la magazinele naturiste o găseşti sub formă de batoane şi păstăi de vanilie, extract, pudră, tinctură şi ulei esenţial. Trebuie să o cumperi numai din magazinele de specialitate, deoarece, în comerţ există multe produse care conţin vanilină sintetică.

Potrivit fitoterapeuţilor această plantă aromată nu prezintă un risc pentru sănătate dacă este consumată sub diferite forme, însă anumite persoane pot fi alergice la ea. Astfel că, cei care folosesc extractul de vaniliei, pot avea dureri de cap sau insomnii, însă în cazuri rare. Vanilia, în contact cu pielea, poate provoca iritaţii, inflamaţii dar şi umflături. Gravidele şi cele care alăptează trebuie să ceară întâi sfatul medicului dacă vor să folosească această plantă ca remediu.