Vaccinul AstraZeneca: cum funcţionează şi ce reacţii adverse are

1 vaccin astra zeneca jpg jpeg

Unul dintre vaccinurile aprobate pentru combaterea COVID-19 este cel dezvoltat de AstraZeneca/Oxford, numit ChAdOx1-S. La fel ca şi celelalte vaccinuri create în acest scop, se administrează în două doze. Este recomandat pentru categoria de vârstă 18 – 55 de ani.

Vaccinul ChAdOx1-S dezvoltat de AstraZeneca/Oxford este un vaccin cu vector viral nereplicativ. Mai exact, utilizează „un adenovirus, pentru a transporta un fragment din informaţia genetică a virusului SARS-CoV-2 în celulele de la locul administrării, care ulterior sintetizează proteina Spike a SARS-CoV-2. Această proteină va fi recunoscută de către sistemul imunitar ca fiind străină organismului şi vor fi produşi anticorpi şi celule care sa o atace. Dacă mai târziu persoanele vaccinate se întâlnesc cu virusul SARS-CoV-2 organismul lor îl va recunoaşte şi va fi pregătit să se apere”, informează vaccinare-covid.gov.ro.

Acest adenovirus este modificat astfel încât să îşi piardă capacitatea de a se multiplica.

Ce eficienţă are

Vaccinul de la AstraZeneca/Oxford se administrează în două doze, la un interval de 4-12 săptămâni. „Eficacitatea vaccinului la persoanele ce au primit ambele doze este calculată la 59.5%, începând cu 15 zile de la administrarea celei de-a doua doze. Protecţia începe după aproximativ 3 săptămâni de la administrarea primei doze de vaccin, dar este posibil ca protecţia optimă să nu fie atinsă până la 15 zile după cea de-a doua doză. Durata protecţiei conferite de vaccin este în curs de evaluare”, potrivit vaccinare-covid.gov.ro.

Cele mai frecvente reacţii adverse

Printre reacţiile frecvente raportate după administrarea vaccinului de la AstraZeneca/Oxford se numără: durerea la locul injectării, durerile de cap, oboseala, durerile musculare şi articulare, febra, frisoanele şi greaţa.