Vaccinul antigripal, disponibil în farmaciile din România

1 vaccin gripa jpg jpeg

Vaccinul VaxigripTetra poate fi achiziţionat în baza prescripţiei medicale din farmaciile cu circuit deschis sau din centrele medicale private.

Conform indica┼úiilor, VaxigripTetra┬« poate fi recomandat de medici pentru prevenirea bolii gripale prin imunizarea tuturor grupelor de v├órst─â, respectiv a adul┼úilor (inclusiv a gravidelor), a adolescen┼úilor ┼či a copiilor cu v├órste de la 6 luni, precum ┼či pentru protec┼úia pasiv─â a sugarilor cu v├órsta sub 6 luni, dup─â vaccinarea prealabil─â a gravidelor.

ÔÇ×Circula┼úia redus─â a virusului gripal ├«n sezonul trecut face ca acest sezon gripal s─â fie foarte imprevizibil. De┼či aten┼úia noastr─â s-a concentrat aproape exclusiv pe combaterea virusului Sars-CoV-2, trebuie s─â nu uit─âm c─â gripa are un impact semnificativ, at├ót din punct de vedere medical, c├ót ┼či economic. Prin urmare, preven┼úia prin vaccinare este deosebit de important─â ┼či nu trebuie neglijat─â. Reamintesc c─â grupele de popula┼úie la risc pentru care Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii recomand─â vaccinarea antigripal─â sunt urm─âtoarele: copiii cu v├órsta ├«ntre 6 luni ┼či 5 ani, gravidele, persoanele cu v├órsta peste 65 de ani, precum ┼či bolnavii cronici cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 6 luni ÔÇô 64 ani. Prin vaccinarea antigripal─â putem evita o posibil─â coinfec┼úie grip─â-COVID-19, care poate cauza complica┼úii serioase ┼či are o rat─â de mortalitate dubl─â. ├Än plus, complica┼úiile gripei pot afecta ┼či adul┼úii s─ân─âto┼či, nu doar popula┼úiile la risc. Vaccinarea antigripal─â ofer─â protec┼úie dincolo de grip─â tuturor categoriilor de popula┼úie,ÔÇŁ a declarat dr. Gindrovel Dumitra, Vicepre┼čedinte ┼či Coordonator al Grupului de Vaccinologie al Societ─â┼úii Na┼úionale de Medicina Familiei (SNMF).

├Än Rom├ónia, vaccinarea antigripal─â pentru categoriile de popula┼úie la risc este acoperit─â prin intermediul campaniei de vaccinare antigripal─â gratuit─â, desf─â┼čurat─â de c─âtre Ministerul S─ân─ât─â┼úii prin cabinetele medicilor de familie. Pentru popula┼úia care nu se ├«ncadreaz─â ├«n categoriile la risc vizate prin Programul Na┼úional de Vaccinare, vaccinul gripal poate fi achizi┼úionat ├«n baza prescrip┼úiei medicale din farmaciile cu circuit deschis sau din centrele medicale private.

VaxigripTetra┬« este un vaccin gripal tetravalent, care con┼úine dou─â tulpini de tip A ┼či dou─â tulpini de tip B ale virusului gripal, conform recomand─ârilor emise ├«n martie 2021 de c─âtre Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii (OMS)3, pentru sezonul gripal 2021 ÔÇô 2022.

Gripa este o amenin┼úare serioas─â la nivel global, determin├ónd anual 1 miliard de cazuri de ├«mboln─âviri, 3 p├ón─â la 5 milioane de cazuri severe ┼či ├«ntre 290 000 ┼či 650 000 de decese4.

Datele recente arat─â c─â gripa poate cre┼čte de p├ón─â la 10 ori riscul de atac de cord ├«n prima s─âpt─âm├óna de la infectarea gripal─â, demonstr├ónd c─â povara gripei dep─â┼če┼čte bine-cunoscutele complica┼úii respiratorii. Totodat─â, p├ón─â la dou─â luni dup─â infec┼úia gripal─â, adul┼úii mai ├«n v├órst─â au un risc mai mare de a avea un accident vascular cerebral. Mai mult, gripa cre┼čte de 100 de ori riscul de pneumonie.

Vaccinarea antigripală a fost asociată cu o reducere a riscului de infarct miocardic cu 15-45%, reducere asemănătoare cu efectul întreruperii fumatului sau administrării de medicamente pentru reglarea colesterolului sau tensiunii arteriale crescute.

Citeste si: Totul despre grip─â ┼či vaccinarea antigripal─â